24 Ιανουαρίου 2013

Εγκρίθηκαν τα σχέδια για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου... στην Κωνσταντινούπολη

Την προηγούμενη εβδομάδα η τούρκικη κυβέρνηση ενέκρινε τα σχέδια για τη δημιουργία του μεγαλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο, που θα γίνει στο Καραμπουρνού, που βρίσκεται 50 χλμ. από την Πόλη στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Η έγκριση δόθηκε στο τάκα-τάκα, όπως γίνεται εξάλλου στην Τουρκία χωρίς Συμβούλια Επικρατείας για την προστασία κορμοράνων κ.λπ παπαριές. Το τρίτο αεροδρόμιο της Πόλης κρίνεται απαραίτητο αφού...
το αεροδρόμιο Ατατούρκ (που χτίστηκε μετά το Ελ. Βενιζέλος) δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει την κίνηση της φούσκας που λέγεται Turkish Airlines. Τα δρομολόγια καθυστερούν λόγω των πολλών πτήσεων και τα αεροπλάνα που θέλουν να προσγειωθούν κάνουν κύκλους πάνω απ' το αεροδρόμιο μέχρι να τους δοθεί άδεια. Όλα αυτά θεωρείται ότι καθυστερούν την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της Turkish Airlines και έπρεπε να λυθούν.

Το νέο αεροδρόμιο για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα όνομα, θα είναι έτοιμο το 2016, θα έχει 6 διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης και θα μπορεί να εξυπηρετεί 150 εκ επιβάτες το χρόνο, δηλ. 60 εκ περισσότερους απ'ο το σήμερα μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, το Hartsfield-Jackson στην Atlanta.

Το επόμενο μεγάλο έργο που ονειρεύεται ο Ερντογάν είναι ένας παράλληλος Βόσπορος. Ένα κανάλι μήκους 50 χλμ όπου θα κινούνται τα δεξαμενόπλοια και τα εμπορικά πλοία από τη θάλασσα του Μαρμαρά προς τη Μαύρη θάλασσα και το αντίστροφο, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κίνηση πλοίων στον Βόσπορο και την Πόλη... το 'έργο αυτό προβλ΄πεται να είναι έτοιμο σε 10 χρόνια όταν η Τουρκία θα γιορτάζει τα 100 χρόνια ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας... αν μέχρι τότε δεν έχει σκάσει η φούσκα της ανάπτυξης και δεν έχουν ξαναγυρίσει στην εποχή των σπηλαίων...