27 Ιανουαρίου 2013

Σαμαράς: Μηδενική ανοχή στα ακραία κοινωνικά φαινόμενα

Την ίδια "συνταγή" με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Μετρό αναμένεται να ακολουθήσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, απέναντι στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του "Έθνους της Κυριακής", σαφές δείγμα της στάσης που πρόκειται να τηρήσει όλο το επόμενο διάστημα, οπότε και αναμένεται να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων σε πολλούς κλάδους εξαιτίας των δημοσιονομικών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται και των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, έδωσε η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός με την απόφαση για επιστράτευση των απεργών του Μετρό.
Όπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες μιλώντας στην εφημερίδα, η υιοθέτηση μιας «σκληρής γραμμής» αποτέλεσε μονόδρομο για τον πρωθυπουργό, καθώς ήταν δεδομένο αφενός ότι δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων και αφετέρου θέλησε να στείλει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα και προς τους ηγέτες άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα, το θέμα της επίταξης είχε συζητηθεί για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές της εβδομάδας και μάλιστα την ίδια περίοδο είχε υπάρξει πολύ νωρίς και μια μυστική συμφωνία μεταξύ των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου για την υιοθέτηση της σκληρής γραμμής, εφόσον κρινόταν απαραίτητο. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχαν μιλήσει από τη Δευτέρα για το ζήτημα και είχαν εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια.

Ο κ. Σαμαράς, αφού είχε ενημερωθεί πλήρως από τον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών για την κατάσταση που επικρατεί στα αμαξοστάσια, έθεσε το θέμα της επίταξης και πήρε θετική απάντηση από τον κυβερνητικό του εταίρο.

Η "κλειστή" σύσκεψη που έκρινε τη συνέχεια

Σε «κλειστή σύσκεψη» που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του κ. Αντ. Σαμαρά και με τη συμμετοχή των κ. Σταμάτη, Λαζαρίδη, Μπούρα και Μπαλτάκου, ετέθη το θέμα της επιστράτευσης.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους κ. Χατζηδάκη και Δένδια προκειμένου να τους ζητήσει τις απόψεις τους και συμφωνήθηκε να δοθεί λίγος χρόνος ακόμη, έτσι ώστε να μη φανεί ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που επιζητεί τη σύγκρουση. Ούτως ή άλλως εκκρεμούσε και το ταξίδι του κ. Χατζηδάκη στις Βρυξέλλες για το θέμα των αυτοκινητοδρόμων κι έτσι συμφωνήθηκε η όποια απόφαση να ληφθεί την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη.

Στη μαραθώνια σύσκεψη εκείνης της μέρας δεν συζητήθηκε μόνο το θέμα της απεργίας στο Μετρό. Οταν κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες και ήμερες να έχει απέναντί της όχι έναν μόνο κλάδο εργαζόμενων άλλα ένα ευρύτερο μέτωπο, ο κ. Σαμαράς φέρεται να ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω. «Δεν πρόκειται να γελοιοποιηθούμε. Δεν θα παίξω με τις θυσίες του ελληνικού λαού και να θέσω σε κίνδυνο την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα μας οδηγήσει μακριά από τα σημερινά αδιέξοδα».

Όπως εξηγούσε, μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής», πρόσωπο που μετείχε στη σύσκεψη της Πέμπτης, η φράση αυτή του πρωθυπουργού δεν αφορούσε μόνο τους εργαζόμενους στο Μετρό, άλλα το σύνολο των συνδικαλιστικών ηγεσιών, που δεν θα διστάσουν να δυναμιτίσουν την κοινωνική ειρήνη και να προκαλέσουν παρατεταμένα προβλήματα στο κοινωνικού σύνολο.

Τα επόμενα μέτωπα

Αντιμέτωποι με διάφορες κοινωνικές ομάδες θα βρεθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.

Ειδικά μισθολόγια: Αν και η μάχη δόθηκε όταν αποφασίστηκαν οι περικοπές, η κυβέρνηση φοβάται ότι όταν λάβουν οι θιγόμενοι τα εκκαθαριστικά της μισθοδοσίας με μειώσεις, αναδρομικές κρατήσεις και νέες κρατήσεις λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου, θα δημιουργηθεί νέα ένταση.

Μείωση ΑΕΙ - ΤΕΙ: Πέρα από τις αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας για τη δραστική μείωση πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων της τεχνολογικής εκπαίδευσης, η κυβέρνηση φοβάται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη και με τις τοπικές κοινωνίες που θα δουν να μπαίνουν λουκέτα σε ιδρύματα της περιοχής τους.

Αγρότες - ναυτικοί: Είναι το δεύτερο τεστ της κυβέρνησης μετά από αυτό των συγκοινωνιών. Το μέτωπο θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα, όμως, τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι η στάση Σαμαρά δεν θα μεταβληθεί.

Ομάδα κρούσης στο Μέγαρο Μαξίμου

Τις ήμερες της έντασης, στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε εγκατασταθεί σχεδόν... μόνιμα μια ομάδα στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά, οι οποίοι συνεργάζονται με συγκεκριμένους υπουργούς προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις.

Ο πρωθυπουργός έχει σταθερά δίπλα του τον υπουργό Επικρατείας Δημ. Σταμάτη, ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του πρωθυπουργού και των ηγετών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, τον στενό του συνεργάτη Χ. Λαζαρίδη, ο οποίος έχει επιφορτιστεί το τελευταίο διάστημα εκτός από τα θέματα που αφορούν τη χάραξη πολιτικής στρατηγικής και με την εποπτεία ορισμένων κρίσιμων επικοινωνιακών ζητημάτων, τον κ. Τ. Μπαλτατζή που συντονίζει σε νομικό επίπεδο τις εταιρείες του Δημοσίου που αντιμετωπίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις και τον κ. Κ. Μπούρα, ο οποίος συνομιλεί με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς με την επιλογή του να υιοθετήσει από την πρώτη στιγμή ουσιαστικά τη «σκληρή γραμμή» διεμήνυσε στους συνδικαλιστές όλων των κλάδων ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει καμιά εξαίρεση ούτε υπαναχώρηση από την πολιτική που έχει ήδη αποφασιστεί και ψηφιστεί από τη Βουλή.