29 Ιανουαρίου 2013

Μαξίμου: Κρατείστε ανοικτές τις εθνικές οδούς... αλλιώς θα πέσουν ψιλές

Της Μαρίνας Μάνη

Ο Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί σήμερα το πρωί για το Κατάρ αλλά άφησε ρητή εντολή στους αρμοδίους: Να μην κλείσουν οι εθνικές οδοί –και κυρίως η ΠΑΘΕ– και η σιδηροδρομική γραμμή από αγροτικά μπλόκα.

Ως εκ τούτου, εάν οι αγροτοσυνδικαλιστές επιχειρήσουν να το πράξουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν πιάσει ήδη τα «πόστα».

Επισήμως, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οπότε κι οι ίδιοι οι παραδοσιακοί «κομάντος» του θεσσαλικού κάμπου δείχνουν συγκαταβατικοί ως προς τα μπλόκα –ο «κόκκινος» Β. Μπούτας μάλιστα διαβεβαίωσε χθες πως δεν έχουν πρόθεση να κλείσουν τους δρόμους αλλά να παραταχθούν στις άκρες τους.

Το τι θα κάνουν όμως θα εξαρτηθεί από την μαζικότητα των κινητοποιήσεών τους, δηλαδή από τον αριθμό των αγροτών που θα κατέβουν (πεζοί ή με τρακτέρ) στα επίμαχα σημεία.

Τα πρώτα – χθεσινά – μηνύματα δεν ήταν ενθαρρυντικά.

Κουβέλης: Δεσμεύομαι...

Το επόμενο «αγκάθι» που έχει να αντιμετωπίσει το Μαξίμου αφορά την ενιαία γραμμή της τριμερούς κυβέρνησης. Ο Φώτης Κουβέλης, για παράδειγμα, χαρακτήρισε δίκαια πολλά από τα αιτήματα των αγροτών σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία τους:

«Υπάρχουν πράγματι ζητήματα που έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής του αγροτικού προϊόντος, με τη δαπάνη των καυσίμων και ειδικότερα του πετρελαίου, το φορολογικό σύστημα των αγροτών και το ασφαλιστικό τους, με το δεδομένο ότι υπήρξε αύξηση των ορίων ηλικίας. Η δέσμευση και όχι υπόσχεση είναι ότι αυτά τα προβλήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις», ήταν η δήλωση που δεν ενθουσίασε τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Στο πλευρό των αγροτών, βεβαίως, τάσσεται όλη η αντιπολίτευση, με τα στελέχη της (ή και τους επικεφαλής της, όπως ο Α. Τσίπρας) να ετοιμάζονται να βρεθούν στον τόπο των κινητοποιήσεων για εμψύχωση.

capital.gr