04 Ιανουαρίου 2013

Economist:Ένοχος ή αποδιοπομπαίος τράγος ο Παπακωνσταντίνου;

"Ένοχος ή αποδιοπομπαίος τράγος" ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στο περιοδικό "Τhe Economist", με το ερώτημα: "Παρενέβη ένας πρώην υπουργός Οικονομικών στα στοιχεία για να προστατεύσει την οικογένειά του;"

"Ο πρώτος ένοχος στο μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην πρόσφατη μνήμη της Ελλάδας δεν θα είναι ενδεχομένως ένας άφρονας κροίσος, αλλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών", σημειώνεται στο άρθρο του Economist για τη "λίστα Λαγκάρντ".

"Το 2010, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, o επικεφαλής της διαπραγμάτευσης για το πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, έλαβε από την κυβέρνηση της Γαλλίας ένα CD με τα ονόματα περίπου 2.000 Ελλήνων οι οποίοι διατηρούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έπρεπε να είχε δώσει αμέσως τη 'λίστα Λαγκάρντ' (όπως ονομάστηκε από την τότε γαλλίδα υπουργό Οικονομικών), στην οικονομική αστυνομία. Αντ' αυτού, σύμφωνα με το παραπεμπτικό πόρισμα προς τη Βουλή, την κράτησε ο ίδιος", αναφέρει το οικονομικό περιοδικό.

"Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, άμεση τιμωρία των φοροφυγάδων, επιμένοντας ότι κανείς δεν θα έχει ασυλία στη δίωξη. Οι συμπατριώτες του ωστόσο είναι επιφυλακτικοί: σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, τα δύο τρίτα των Ελλήνων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στο κυνήγι της φοροδιαφυγής...", καταλήγει το άρθρο του Economist.

enikos.gr