08 Ιανουαρίου 2013

Financial Times: Στο άρθρο 99 η Ελλάδα

«Η άτσαλη νομική μάχη της Αργεντινής με τα hedge funds για την κρατική χρεοκοπία του 2001 ενισχύει τα επιχειρήματα όσων ζητούν να τεθεί επί τάπητος ένα διεθνές καθεστώς χρεοκοπιών για τα κράτη, υπό την κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Έτσι ξεκινούν το δημοσίευμα με τίτλο «Στα σκαριά καθεστώς χρεοκοπίας για κράτη» οι Financial Times, οι οποίοι τονίζουν ότι ήρθε η ώρα να τεθεί επί τάπητος ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών (SDRM) που είχε προτείνει το ΔΝΤ από το 2002.

«Ο μηχανισμός SDRM, που χαρακτηρίζεται εθελοντικό Άρθρο 99 για χώρες, δεν υιοθετήθηκε ποτέ λόγω των αμερικανικών ενστάσεων. Η πρωτοβουλία, όμως, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς η κρίση χρέους της ευρωζώνης έφερε στο φως τις αδυναμίες του τρέχοντος συστήματος των κατά περίπτωση συμφωνιών για αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους» αναφέρει η οικονομική εφημερίδα. Μάλιστα, φιλοξενεί και δηλώσεις της Αν Κρούγκερ (πρώην επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της Παγκόσμιας Τράπεζας και αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ) που τονίζει ότι «με την ύπαρξη ενός καθαρού μηχανισμού θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί όλα τα προβλήματα της ευρωζώνης».

Όπως τονίζουν, όμως, οι FT, οι ΗΠΑ είναι αμφίβολο εάν θα υποστηρίζουν ένα τέτοιο σχέδιο με θέρμη, σε αντίθεση με την ΕΕ όπου ευκολότερα θα υιοθετήσει παρόμοιες προτάσεις.

«Ορισμένοι δηλώνουν ότι στο μέλλον θα μπορούσε να τεθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός SDRM εάν η κρίση της ευρωζώνης εξακολουθήσει να είναι μείζον πρόβλημα» καταλήγουν οι Financial Times.

star.gr