22 Ιανουαρίου 2013

Financial Times: Η Ελλάδα ανεβάζει ταχύτητα στις αποκρατικοποιήσεις

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πει στην υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων εν μέσω καθυστερήσεων στην επιλογή αγοραστή για την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, αφότου δύο ρωσικές εταιρείες έκαναν τις υψηλότερες προκαταρκτικές προσφορές».

Έτσι ξεκινούν οι Financial Times το δημοσίευμα τους για τις αποκρατικοποιήσεις με τίτλο «η Ελλάδα προχωρά ταχύτερα στις αποκρατικοποιήσεις» όπου τονίζουν το μεγάλο στοίχημα είναι «οι επενδυτές πρέπει να πειστούν ότι η Ελλάδα έχει δει σοβαρά το θέμα».

Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα, «η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει δύο σημαντικές πωλήσεις μέχρι το τέλος του Μαρτίου: την ΔΕΠΑ, την εταιρεία φυσικού αερίου, με τη θυγατρική της ΔΕΣΦΑ, τον χειριστή του δικτύου και του ΟΠΑΠ, την υπό κρατικό έλεγχο εταιρία τυχερών παιχνιδιών. Οι διεθνείς δανειστές πιέζουν για ταχεία πρόοδο σε πωλήσεις το 2013 μετά από τις κακές περσινές αποδόσεις».

Μάλιστα αναφέρει και την χαρακτηριστική εκτίμηση του ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Ελλάδα όπου σημειώνει ότι «τα αποτελέσματα των αποκρατικοποιήσεων είναι εξαιρετικά απογοητευτικά».

«Η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τους στόχους για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις λόγω των δυσμενών συνθηκών της αγοράς και τους παρατεταμένους φόβους για μια "Grexit" από το ευρώ. Σωρευτικά, τα έσοδα μέχρι το 2014 έχουν μειωθεί από 15 δισ. ευρώ σε € 6 δισ. ευρώ» σημειώνουν οι Financial Times.

star.gr