11 Ιανουαρίου 2013

Όλη η δημοσκόπηση Public Issue: Ενώ η Κυβέρνηση εμπνέει αυξανόμενη εμπιστοσύνη και ασφάλεια, ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει με Χρυσή Αυγή για την καλύτερη αντιπολίτευση

Η τρικομματική H κυβέρνηση κέρδισε την εμπιστοσύνη σημαντικού μέρους των πολιτών στο οικονομικό πεδίο και προκάλεσε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, όπως δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Public Issue.

Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο Ιανουαρίου της Public Issue για τον Σκάι και την Καθημερινή η εκτίμηση της τελικής επιρροής των κομμάτων είναι η εξής:

  • Νέα Δημοκρατία 29%
  • ΣΥΡΙΖΑ 28,5%
  • Χρυσή Αυγή 10%
  • ΠΑΣΟΚ 8%
  • Ανεξάρτητοι Ελληνες 8%
  • ΔΗΜΑΡ 7%
  • ΚΚΕ 5,5
  • Αλλο κόμμα 4%
Η αποχή και το Λευκό-Ακυρο εκτιμώνται στο 21% του δείγματος.

Δύο στους τρεις (68%) πολίτες συνεχίζουν να πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές, ενώ 30% τις επιθυμεί. Ωστόσο πάνω από ένας στους δύο (56%) πιστεύει ότι τελικά η χώρα δεν θα τις αποφύγει, ενώ το 35% αισιοδοξεί ότι η κυβέρνηση «θα βγάλει» την τετραετία, άποψη που κέρδισε 5 μονάδες σε ένα μήνα.

Καθίζηση στην παράσταση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ

Η παράσταση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ υπέστη καθίζηση, υποχωρώντας σε σχέση με το Δεκέμβριο κατά 16 μονάδες, στο 44% από το 60%. Αντίστοιχα η παράσταση νίκης της Νέας Δημοκρατίας έκανε άλμα 14 μονάδων από το 25% στο 39%. 

Κερδίζει έδαφος η εμπιστοσύνη στην κυβερνητική πολιτική

Η κυβερνητική πολιτική κερδίζει πλέον την εμπιστοσύνη ενός στους τέσσερις (25%), που δηλώνει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν στη σωστή κατεύθυνση, έναντι 68% που δηλώνουν το αντίθετο. Ενα χρόνο πριν, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν μόλις 7% έναντι 87%.

Η μείωση της ανασφάλειας οδήγησε στην αύξηση αυτών που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους στο 24% (από 15%), έναντι 75% που δηλώνουν δυσαρεστημένοι (από 85%).

Πολύ μεγάλη μείωση σημείωσε το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι το κράτος δουλεύει χειρότερα από ότι 5 χρόνια πριν, στο 38% από 61% τον Ιανουάριο του 2012, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν αυτοί που δηλώνουν ότι δουλεύει καλύτερα, σε 26% από 10%.

Η απαισιοδοξία για τα προσωπικά οικονομικά το επόμενο 12μηνο παραμένει κυρίαρχη, αλλά με ελαφρά μειωμένο ποσοστό, στο 65% (έναντι 69%), ενώ μικρή αύξηση σημειώνει η άποψη ότι θα μείνουν στάσιμα, σε 28% από 25%, με μόλις 7% να θεωρεί ότι θα βελτιωθούν.

Για την ελληνική οικονομία συνολικά ωστόσο οι προσδοκίες το επόμενο 12μηνο είναι σαφώς θετικότερες, με το 43% να περιμένουν βελτίωση (από 37%) και το 31% επιδείνωση (από 36%), ενώ 26% θεωρεί ότι θα μείνει στάσιμη.
Πρώτη η ΝΔ, στα ίσα ΣΥΡΙΖΑ-Χρυσή Αυγή για την καλύτερη αντιπολίτευση

Πλέον, δύο στους τρεις εκτιμούν ότι είναι απίθανη μία ελληνική χρεοκοπία, ενώ 21% δεν το αποκλείει και 11% επιμένει ότι η χώρα ήδη χρεοκόπησε. Αντίστοιχα, σχεδόν εννέα στους δέκα (86%) αποκλείουν την πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη.

Η αποσαφήνιση των προοπτικών της χώρας ωστόσο έφερε και «σκληρά» συμπεράσματα: Πλέον, ένας στους δύο (52%) εκτιμά ότι η κρίση θα κρατήσει πάνω από 5 χρόνια και άλλοι δύο στους πέντε (18%) θέτουν την 5ετία ως ορόσημο. Συνολικά δηλαδή, το 70% των Ελλήνων «δεν βλέπει φως στο τούνελ» πριν το 2018. Λίγους μήνες πριν το πρώτο Μνημόνιο, τον Δεκέμβριο του 2009, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 31%, ενώ 40% έθετε την διάρκεια της κρίσης στα 2-3 χρόνια.

Αλμα κυβέρνησης και Σαμαρά

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται πάντα ο Φώτης Κουβέλης με 51%, ενισχύοντας κατά 2 μονάδες το ποσοστό του σε σχέση με ένα χρόνο πριν και ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 45% -ενισχυμένος κατά 5 μονάδες- και ο Αλέξης Τσίπρας με μόλις 37%, καθώς έχασε 7 μονάδες.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι επίσης σταθερά ο Αντώνης Σαμαράς με 48%, κάνοντας άλμα 8 μονάδων σε ένα μήνα, ακολουθούμενος από τον... «κανένα» με 25%, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχασε 5 μονάδες και υποχώρησε στην τρίτη θέση με 24%.

Η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας είναι αυτή που αντιμετωπίζει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, παραδέχεται πλέον το 40% (από 35% ένα μήνα πριν), με 19% (από 23%) να επιμένει υπέρ μίας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 38% συνεχίζει να απορρίπτει και τις δύο (έναντι 37%). Αντίστοιχα η ικανοποίηση για την κυβέρνηση συνέχισε να αυξάνεται και έφτασε το 24%, ενώ η αντίστοιχη για την αξιωματική αντιπολίτευση υποχώρησε, στο 14%.

Χαρακτηριστική της μείωσης της εμπιστοσύνης στην αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πτώση του ως «καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης» και η συγκατοίκησή του στην πρώτη θέση με την Χρυσή Αυγή, αμφότεροι με 28%.

e-go.gr