30 Ιανουαρίου 2013

Unilever: Κλείνει τις συμφωνίες για μεταφορά παραγωγής στην Ελλάδα

Πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση του σχήματος των συνεργατών, οι οποίοι θα αναλάβουν την παραγωγή 110 κωδικών για αντίστοιχα προϊόντα, βρίσκεται η Unilever.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις ΦΑΜΑΡ (όμιλος Μαρινόπουλος) και την Παπουτσάνης (όμιλος Δαυίδ), τις επόμενες ημέρες η πολυεθνική θα ανακοινώσει τον τρίτο συνεργάτη της. Πρόκειται μάλιστα για εξίσου σημαντικό «παίχτη» της αγοράς που θα επωμιστεί με το έργο της παραγωγής μέρος των κωδικών του ομίλου.

Το Νοέμβριο ο επικεφαλής της Ελαΐς-Unilever Hellas Σπύρος Δεσύλλας είχε ανακοινώσει πως ο όμιλος αποφάσισε να μεταφέρει στην Ελλάδα την παραγωγή των συγκεκριμένων κωδικών στις κατηγορίες των απορρυπαντικών, καλλυντικών και ειδών ατομικής υγιεινής, τα οποία μέχρι πρότινος παράγονταν και εισάγονταν από άλλες χώρες της Ευρώπης και κυρίως από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία. Εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία και με τον τρίτο προμηθευτή, τότε από το Μάιο θα ολοκληρωθούν όλες οι γραμμές παραγωγής των 110 κωδικών προϊόντων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τεστ μεταφοράς παραγωγής από το εξωτερικό στις εγχώριες παραγωγικές μονάδες πραγματοποιήθηκε το 2011, όταν μεταφέρθηκε μέρος της παραγωγής των προϊόντων Algida από εργοστάσια του εξωτερικού στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ, ιδιοκτησία της οικογένειας Φιλίππου.

Στην περίπτωση των 110 κωδικών, πάντως, η παραγωγή προβλέπεται ότι θα καλύπτει σχεδόν αποκλειστικά τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς και όχι τις εξαγωγές, ωστόσο οι επιδόσεις της κάθε επιχείρησης που έχει συμφωνία με τη Unilever ενδέχεται να αλλάξουν στο μέλλον τα δεδομένα.

Η απόφαση αυτή, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της μείωσης του κόστους μεταφοράς, εκτιμάται ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού τζίρου που πραγματοποιεί η Unilever στην Ελλάδα και προέρχεται από την εγχώρια παραγωγή από το 55% στο 60%. Παράλληλα όμως καθιστά την Ελαΐς-Unilever Hellas στρατηγικής σημασίας πυλώνα για τον όμιλο.

Βίκυ Κουρλιμπίνη


Πηγή:www.capital.gr