15 Φεβρουαρίου 2013

Ο αποσυρθείς Πάπας Βενέδικτος 16ος είναι ο Νταρθ Σίντιους [εικόνες]

Η αλήθεια είναι πως η μεταξύ τους ομοιότητα (του Πάπα Βενέδικτου και του κακού Νταρθ Σίντιους από τον Πόλεμο των Άστρων) είναι κάτι παραπάνω από χτυπητή, φυσιογνωμικά, εκφρασιακά, ακόμη και ενδυματολογικά, αν εξαιρέσει κανείς το χρώμα...
Ο Νταρθ Σίντιους, aka Πάλπατιν, είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας, και ο κύριος ανταγωνιστής της σειράς ταινιών επιστημονικής φαντασίας του Τζορτζ Λούκας Ο Πόλεμος των Άστρων. Τον υποδύεται ο ηθοποιός Ian McDiarmid.

«Ο Πάλπατιν κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως ο ανώνυμος Αυτοκράτορας της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας το 1980, στο Επεισόδιο 5 - Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται, με την φωνή του να δίδεται από τον ηθοποιό Clive Revill. Είναι μια γηραιά, χλωμή μορφή που φοράει μαύρο μανδύα. Στο Επεισόδιο 6 - Η Επιστροφή των Τζεντάι, Ο Πάλπατιν (τώρα με την ερμηνεία του McDiarmid) επιβλέπει τα τελευταία στάδια του πολέμου ανάμεσα στην Επαναστατική Συμμαχία και την Αυτοκρατορία, με αποκορύφωμα την σύγκρουση του με τον Λουκ Σκαϊγουώκερ, στην οποία ο Πάλπατιν σκοτώνεται.

Στις ταινίες και τις νουβέλες της σειράς, ο Πάλπατιν εμφανίζεται ως ένας επιτήδειος και παραπλανητικός στον χειρισμό ατόμων και γεγονότων για να επιτύχει τους σκοπούς του. Η βασική επιθυμία του Πάλπατιν είναι να έχει απόλυτη δύναμη και εξουσία. Παρουσιάζει τον εαυτό του δημόσια ως ένα σεμνό, ευγενή και άκακο άνθρωπο. Όμως πίσω από την εμφανή προσωπικότητα του, στην πραγματικότητα είναι ένας αδίστακτος μεγαλομανής.

Στην prequel τριλογία, Ο Πάλπατιν είναι ένας μεσήλικας πολιτικός της Δημοκρατίας που ανέρχεται στην εξουσία μέσω της εξαπάτησης και της δολιότητας. Ως ο Γερουσιαστής από τον πλανήτη Ναμπού και αργότερα ως Καγκελάριος της Δημοκρατίας, συμπεριφέρεται εξωτερικά ως ένας δημόσιος λειτουργός με καλές προθέσεις και υποστηρικτής του δημοκρατικού πολιτεύματος, όμως κάτω από την πρόσχαρη εικόνα του κρύβεται η πραγματική του ταυτότητα: αυτή του Νταρθ Σίντιους, του Σκοτεινού Άρχοντα των Σιθ. Ως Πάλπατιν και Σίντιους ταυτόχρονα, βάζει σε εφαρμογή μια σειρά γεγονότων—όπως τον Πόλεμο των Κλώνων—που τελικά καταστρέφουν τους Ιππότες Τζεντάι και την Δημοκρατία, επιτρέποντας του να εισάγει την Γαλαξιακή Αυτοκρατορία, ένα βίαιο και απολυταρχικό καθεστώς.

Από την πρώτη προβολή της Επιστροφής των Τζεντάι, ο Πάλπατιν έγινε στην ποπ κουλτούρα σύμβολο του κακού και της ύπουλης εξαπάτησης». [λήμμα της Wikipedia]






iefimerida.gr