21 Φεβρουαρίου 2013

Στα 5,5 δις περιορίστηκε το έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών... στο 0 πιάνουμε πάτο

Κατά 15 δισ. ευρώ μειώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, γεγονός που διευκολύνει την αντιμετώπιση του χρέους και τον προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών περιορίστηκε το περασμένο έτος στα 5,584 δισ. ευρώ, από τα 20,634 δισ. ευρώ το 2011. Αυτό οφείλεται κατ' αρχήν στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 7,646 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα:

  • Της αύξησης των εξαγωγών κατά 1,786 δισ. ευρώ και
  • Της μείωσης των εισαγωγών κατά 5,860 δισ. ευρώ, που αποτυπώνει και τη συρρίκνωση της ζήτησης.

Καθοριστικής σημασίας ήταν και η μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο των εισοδημάτων κατά 6,430 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως της συγκράτησης πληρωμών για τόκους και μερίσματα.

Τα στοιχεία της ΤτΕ έφεραν συγκρατημένη αισιοδοξία, ακόμα και για πλήρη αναστροφή της εικόνας του έως τώρα ελλειμματικού ισοζυγίου πληρωμών, που σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο είναι η γενεσιουργός αιτία των τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του ογκώδους δημόσιου χρέους.

Στο πεδίο των επενδύσεων, τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών βάζουν τις τελευταίες πινελιές στον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος πέρα από την απλούστευση διαδικασιών, θα εστιάζει και στη παροχή ισχυρών κινήτρων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, για τον αναπτυξιακό νόμο, μίλησε για θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ όπως λένε στην αγορά, "κλειδί" για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία, είναι η τόνωση της ρευστότητας.

Νεότερα στοιχεία από το μέτωπο της βιομηχανίας, μάλιστα, κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, καθώς αποτυπώνουν τη συρρίκνωση της ζήτησης στο εσωτερικό της χώρας και τις ισχυρές πιέσεις που εξακολουθούν να δέχονται κλάδοι της οικονομίας.

Ο τζίρος στη βιομηχανία υποχώρησε κατά 2,6%, λόγω της πτώσης στην εσωτερική αγορά κατά 24,1%, με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να σώζουν την κατάσταση, καθώς ήταν αυξημένες κατά 41,7%.

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για τις νέες παραγγελίες, καθώς εμφανίζονται μειωμένες κατά 9,6%, αφού πέρα από την πτώση κατά 8,9% των παραγγελιών για το εσωτερικό, καταγράφηκε πτώση 10,5% και στις παραγγελίες προς τις αγορές του εξωτερικού.