25 Φεβρουαρίου 2013

Ολική επικράτηση των φαβορί στα Οσκαρ - Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις έγραψε ιστορία [εικόνες]

Το ρεκόρ του Ντάνιελ ντέι Λιούις, η δικαίωση του Μπεν Αφλεκ και το πρώτο Οσκαρ της Τζένιφερ Λόρενς σημάδεψαν τη φετινή απονομή των βραβείων.

Ο πρώτος ηθοποιός που έχει κερδίσει το Οσκαρ Α' Αντρικού ρόλου τρεις φορές έγινε ο Ντάνιελ ντέι Λιούις που βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στο «Λίνκολν», στην πιο ιστορική στιγμή της βραδιάς.



Το Οσκαρ καλύτερης ταινίας κατέληξε στα χέρια του Μπεν Αφλεκ για το «Argo», αποδεικνύοντας ότι όντως είναι καλύτερος σκηνοθέτης από ό,τι ηθοποιός. Παρότι η Ακαδημία τον «σνόμπαρε» με το να μην τον συμπεριλάβει ως υποψήφιο στην κατηγορία καλύτερης σκηνοθεσίας.



Η 22χρονη Τζένιφερ Λόρενς κέρδισε δικαίως το πρώτο της Οσκαρ (σ.σ. Ηταν υποψήφια το 2011 για το «Winter's Bone») για την ερμηνεία της ως σεξομανής στον «Οδηγό Αισιοδοξίας». Αν και μάλλον πρέπει να δουλέψει λίγο με την ισορροπία της, καθώς πήγε και πάλι να πέσει πριν ανέβει στη σκηνή.



Ενώ η ερμηνεία της Αν Χάθαγουεϊ στους «Αθλίους» της χάρισε, όπως αναμενόταν, το Οσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου, το οποίο και παρέλαβε δακρυσμένη, μιλώντας για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα και ευχαριστώντας τον Χιου Τζάκμαν.



Μεγάλη έκπληξη της βραδιάς η επικράτηση του Κριστόφ Βαλτζ στην κατηγορία Β' Αντρικού ρόλου, αφήνοντας πίσω τα φαβορί Τόμι Λι Τζόουνς και Ρόμπερτ ντε Νίρο. Αυτό είναι το 2ο Οσκαρ του Αυστριακού που είχε επίσης τιμηθεί για την ερμηνεία του στο «Inglourious Basterds».



Τέλος, το Οσκαρ σκηνοθεσίας κατέληξε στον Ανγκ Λι για τον άθλο του να μεταφέρει το bestseller «Η ζωή του Πι» στη μεγάλη οθόνη (παρότι φαβορί εδώ ήταν ο Στίβεν Σπίλμπεργκ).



Στις υπόλοιπες κατηγορίες είχαμε την επικράτηση της Αντέλ στην κατηγορία καλύτερου τραγουδιού για το Skyfall (σ.σ. το οποίο παρέλαβε δακρυσμένη), τον Ταραντίνο να κερδίζει το Οσκαρ σεναρίου για το «Django Unchained» (το 2ο του, μετά το αντίστοιχο για το «Pulp Fiction» το 1994), το «Argo» του Μπεν Αφλεκ να κερδίζει το Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου, το «Brave» της Pixar να κερδίζει το Οσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων και τη «Ζωή του Πι» να τιμάται με Οσκαρ φωτογραφίας και οπτικών εφέ.





Τέλος, το Οσκαρ κοστουμιών κατέληξε στην «Αννα Καρένινα», το Οσκαρ καλύτερου μοντάζ κέρδισε το «Argo», καλύτερης ξένης ταινίας το «Amour» και καλύτερης Καλλιτεχνικής διεύθυνσης το «Λίνκολν».

iefimerida.gr