12 Φεβρουαρίου 2013

Να γιατί δεν υπάρχει ελπίδα: Προσφυγή του Δήμου Κέρκυρας στο ΣτΕ για την Κασσιόπη

Του Παναγιώτη Στάθη

Να μπλοκάρουν την μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ακινήτου έκτασης 489 στρεμμάτων στην Κασσιόπη της Κέρκυρας για το οποίο έχει ήδη εκδηλωθεί διεθνές ενδιαφέρον, επιχειρούν ο τοπικός Δήμος καθώς και πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί φορείς.

Έτσι με προσφυγή τους που συζητήθηκε στο Δ’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητούν να ακυρωθεί η πράξη που εξέδωσε το 2012 η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μετην οποία το ακίνητο μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το ακίνητο προγραμματίζεται να αξιοποιηθεί με δημόσιο διεθνή διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ με προτεινόμενη χρήση τη δημιουργία παραθεριστικού-τουριστικού χωριού με τουριστική, λιμενική εγκατάσταση.

Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν πως στο ακίνητο υπάρχουν τμήματα που δεν ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου (δάση, αιγιαλός κλπ) και γι΄αυτό το λόγο η μεταβίβαση δεν είναι νόμιμη. Επίσης, υποστηρίζεται ότι παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος λόγω κινδύνου αλλοίωσης ευαίσθητων περιβαλλοντικά χαρακτηριστικών του ακινήτου.

Από την πλευρά τους Δημόσιο και ΤΑΙΠΕΔ υποστήριξαν τη νομιμότητα και συνταγματικότητα όλων των σχετικών πράξεων καθώς και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Η απόφαση αναμένεται τους προσεχείς μήνες.


Πηγή:www.capital.gr