26 Φεβρουαρίου 2013

Επιμένει ο Ρουπακιώτης να αναψηλαφούνται υποθέσεις "τούρκων"-Θα καταψηφίσουν οι της ΝΔ

Σε τροχιά σύγκρουσης θέτει το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Παρά τις διαδοχικές «διορθώσεις» στις οποίες έχει προχωρήσει ο υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης προκειμένου να στρογγυλέψει τις αιχμηρές διατάξεις οι γαλάζιοι βουλευτές εμφανίζονται ανυποχώρητοι ξεκαθαρίζοντας ότι θα τις καταψηφίσουν.


Ως βασικό πεδίο σύγκρουσης εμφανίζονται τα άρθρα 62 και 83 τα οποία υποχρεώνουν τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας να αναψηλαφούν υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκφράσει ενστάσεις τα ευρωπαΪκά δικαστήρια. Πέραν αυτών οι βουλευτές εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και για εκείνα τα άρθρα που ελαφρύνουν τις ποινές για εμπορία ναρκωτικών.

Πιο αναλυτικά, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός προχώρησε σε νέα αναδιατύπωση προκειμένου από τα άρθρα 62 και 83 να εξαιρούνται υποθέσεις για τις οποίες συντρέχουν λόγοι «εθνικού και δημόσιου συμφέροντος καθώς επίσης και υποθέσεις έγκρισης καταστατικού οργανώσεων». Με τον τρόπο αυτό ο κ. Ρουπακιώτης επιχείρησε να καθησυχάσει τους γαλάζιους βουλευτές οι οποίοι εξηγούσαν ότι οι ρυθμίσεις ανοίγουν τον δρόμο για την δικαίωση «ομάδων με αλυτρωτικές βλέψεις» χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της αποκαλούμενης και ως «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης».

Όμως και η νέα παρέμβαση του υπουργού δεν κάμπτει την ΚΟ της ΝΔ καθώς ο εισηγητής της Αναστάσιος Νεράτζης ξεκαθάρισε πως «είμαστε κάθετα αντίθετοι παρά την μεταβολή… στα 13 χρόνια ήρθαν και παρήλθαν 7-8 υπουργοί και κανείς από αυτούς δεν είχε τις δικές σας «ευαισθησίες». Δεν βρέθηκε κανείς στο υπουργείο σας να σας εξηγήσει την λειτουργία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Οι αποφάσεις του δεν επιφέρουν ούτε μπορούν να επιφέρουν την κατάργηση απόφασης των εθνικών δικαστηρίων. Διαφωνούμε λοιπόν με τον τρόπο συμμορφώσεως που προτείνετε. Με τον τρόπο σας καταργείται ο Αρειος Πάγος» και πρόσθεσε «η ΝΔ επιμένει και με όποια διατύπωση και να φέρετε τις διατάξεις θα τις αρνηθούμε. Σας εφιστώ την προσοχή. Τα μπαλώματα και τα φτιασιδώματα δεν είναι αρκετά για να άρουν την κάθετη αντίρρησή μας στη φιλοσοφία των διατάξεων 62 και 83».

Πέραν αυτού ο κ. Νεράτζης σημείωσε για τις προωθούμενες ποινές σε εμπορους ναρκωτικών ότι «είμαστε αντίθετοι και με την ελάφρυνση των ποινών. Επιφυλαχθείτε να εξαντλήσετε όποια δυνατότητα έχετε για την μη μειωση των ποινών ώστε να μας διευκολύνετε να ψηφίσουμε αυτό το κομμάτι»

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ