14 Φεβρουαρίου 2013

Αλέξης: Σήμερα στα μπλόκα... χθες με τον αμερικάνο ανΥΠΕΞ... του οποίου την παρουσία στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας ΤΑΡ κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ!!!

Τεράστια ερωτηματικά προκαλεί στο εσωτερικό και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ η επιμονή της ηγεσίας του κόμματος στην ανάπτυξη στενών επαφών με τον αμερικανικό παράγοντα, ιδίως όταν η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφείς ορισμένες αμφιλεγόμενες προσεγγίσεις της, γύρω από κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως η ελληνική ΑΟΖ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, σε συνθήκες άκρας μυστικότητας την Τετάρτη στην Αθήνα, με τον αμερικανό βοηθό υπ. εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν, με τον οποίο είχε συναντηθεί και κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Έτσι κι αλλιώς η δεύτερη αυτή συνάντηση, μέσα σε λίγες ημέρες, είναι από μόνη της ένα ερωτηματικό, ως προς τη σκοπιμότητα μίας στενής επαφής του ΣΥΡΙΖΑ με τους αμερικάνους.

Ωστόσο το μείζον θέμα, που προκύπτει από τις επαφές αυτές είναι η επιμονή της Ουάσιγκτον στη σαφή προειδοποίηση, που απευθύνουν προς την Αθήνα να μην επιχειρηθεί σε καμία περίπτωση μονομερής ανακήρυξη της ΑΟΖ, ή οποιασδήποτε άλλη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία! Η προειδοποίηση αυτή διατυπώθηκε τόσο στην συνάντηση Τσίπρα – Ρούμπιν στην Ουάσιγκτον, όσο και στη χθεσινή στην Αθήνα, παρότι για την πρώτη υπήρξαν διαψεύσεις από την Κουμουνδούρου των σχετικών πληροφοριών και δημοσιευμάτων

Μάλιστα η προτροπή των αμερικανών είναι να αρχίσουν οι όποιες ελληνικές έρευνες σε περιοχές, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από τους Τούρκους, όπως στα νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Έγκυρες πηγές εκτιμούν ότι στον κύκλο των συνεργατών του κ. Τσίπρα, οι αμερικανικές προτροπές δεν ακούγονται αρνητικά. Σε καμία όμως περίπτωση δεν υπάρχει κάποια σχετική προετοιμασία στην Κουμουνδούρου σχετικά με την θέση, που θα τηρήσει τελικά η αξιωματική αντιπολίτευση. Πέραν μίας ολιγόλεπτης ενημέρωσης, που έκανε ο κ. Τσίπρα στην πολιτική γραμματεία του κόμματος, όταν επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έγινε κάποια άλλη οργανωμένη συζήτηση.

Ορισμένοι έχουν την αίσθηση ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους αμερικάνους, από τους οποίους ζητεί στήριξη για την επίλυση του προβλήματος με το ελληνικό χρέος και σε αντάλλαγμα η Ουάσιγκτον απαιτεί ευθυγράμμιση σε μείζονα εθνικά θέματα, που καθορίζουν τηνκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Υπάρχουν, σε κάθε περίπτωση δύο κρίσιμα σημεία για τον χειρισμό της υπόθεσης από πλευρές ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον, πώς θα επωμιστεί το κόμμα μία θέση, εφόσον ευθυγραμμιστεί με την αμερικανική προτροπή – απειλή, που θα συνιστά ευθεία απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων; Και δεύτερον, πώς θα αντιμετωπιστεί κάποια τυχόν αιφνιδιαστική και θεαματική κίνηση από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά γύρω από το θέμα της ΑΟΖ, όπως κατάθεση συντεταγμένων και χαρτών στον ΟΗΕ προς ανακήρυξη της ΑΟΖ; Μάλιστα το τελευταίο αυτό ενδεχόμενο έχει συζητηθεί στην Κουμουνδούρου, όπου θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς θα στραφεί προσχηματικά στα εθνικά θέματα, πιθανόν τον Μάρτιο, για να συσπειρώσει την παράταξή του και αν αλλάξει την ατζέντα από την οικονομία. Μιλούν δε για τυχοδιωκτικές κινήσεις του κ. Σαμαρά, που θα περιορίζονται απλά στη δημιουργία εντυπώσεων.

Παρά ταύτα το πρόβλημα παραμένει στο πώς θα χειριστεί την κρίσιμη κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι που απασχολεί τα ηγετικά του στελέχη, που βλέπουν ότι το κόμμα μπαίνει, ως αξιωματική αντιπολίτευση και ίσως ως αυριανή κυβέρνηση, σε βαθιά νερά.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αλέξης, όπως Τζέκυλ και Χάιντ!

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Σήμερα, είναι η ώρα της παρουσίας του στα αγροτικά μπλόκα. Χθες, όμως, ήταν η ώρα των διεθνών επαφών – διόλου τυχαίων, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο Αλ. Τσίπρας συνάντησε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες το βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν.

Ο κ. Ρούμπιν βρισκόταν στην Αθήνα επ’ ευκαιρία της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για τον αγωγό TAP, ενώ είχε υποδεχθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ – πιθανότατα με τη μεσολάβηση του ομογενή χρηματοδότη των Δημοκρατικών, Άγγελου Τσακόπουλου, όπως προχθές ανέφερε το Capital.gr.

Η συνάντηση καταδεικνύει ότι οι συνομιλίες μόνον εθιμοτυπικές δεν είναι και πως ο κ. Τσίπρας έχει πάρει απόφαση να ενισχύσει το ρόλο του ως θεσμικός συνομιλητής στο διεθνές προσκήνιο. Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, κατήγγειλε την παρουσία Ρούμπιν στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, και άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι δέχεται τις αμερικανικές παρεμβάσεις και πιέσεις στην ενεργειακή της πολιτική! Γεγονός, το οποίο ώθησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κατηγορήσει με τη σειρά του τον ΣΥΡΙΖΑ για «σχιζοφρενική αντίληψη»…

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας στρέφει το ενδιαφέρον του από σήμερα και πάλι στο εσωτερικό και θα δραστηριοποιηθεί πιο έντονα λόγω της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατεθεί με το ΚΚΕ και να ηγηθεί των κινητοποιήσεων στα αγροτικά μπλόκα και στη γενική απεργία της ερχόμενης εβδομάδας (20/2), εξακολουθεί να έχει στραμμένο το βλέμμα του στις διεθνείς επαφές.

Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι σε μια τυχαία (στο περιθώριο εκδήλωσης) συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα έκλεισε και η επίσκεψή του στη Μόσχα το προσεχές χρονικό διάστημα.