06 Φεβρουαρίου 2013

Λογοκλόπος η Γερμανίδα Υπουργός Παιδείας! Της αφαιρέθηκε ο διδακτορικός τίτλος... ότι θα γινόταν και στην Ελλάδα δηλ.

Είδηση σοκ για την Υπουργό Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, Annette Schavan, και κατ’ επέκταση για το κόμμα της CDU. Από απόψε και στο εξής δεν θα δικαιούται λόγω λογοκλοπής να φέρει τον τίτλο της διδάκτορος, όπως αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ.

Η κρίση – κόλαφος για την Annette Schavan ανακοινώθηκε μετά από την εξάωρη συνεδρίαση της επιτροπής της Φιλοσοφικής Σχολής και πάρθηκε με 12 ψήφους υπερ της αφαίρεσης, 2 κατά και ένα λευκό. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η κρίση περί του εάν μέρη της διδακτορικής της διατριβής συνιστούσαν περίπτωση λογοκλοπής και εάν εξ αυτού θα έπρεπε να της αφαιρεθεί ο διδακτορικός της τίτλος. Δύο εβδομάδες πριν είχε αποφασισθεί η εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας με ψήφους 14 υπέρ σε σύνολο 15.

Η υπόθεση ξεκίνησε την άνοιξη του 2012, όταν ανώνυμες κατηγορίες κατά της Υπουργού Παιδείας διαδόθηκαν μέσω του διαδικτύου σχετικά με το περιεχόμενο της διδακτορικής της διατριβής με τίτλο «Άτομο και συνείδηση», η οποία υποβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο το 1980. Οι «κατήγοροι» ισχυρίζονταν ότι υπήρχαν 100 μέρη της διατριβής, όπου οι πηγές δεν παραθέτονταν με ευκρίνεια ή που δεν ανταποκρίνονταν στα επιστημονικά πρότυπα ή που δεν αναφέρονταν και καθόλου.

Η Schavan αρνιόταν σθεναρά αυτές τις κατηγορίες και παραδεχόταν επουσιώδεις μόνο παραλείψεις.

Η αποψινή απόφαση, εναντίον της οποία οι δικηγόροι της δήλωσαν ότι θα προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο, σημαίνει για την Annette Schavan την απώλεια του διδακτορικού της τίτλου (που ήταν και ο μόνος ακαδημαϊκός τίτλος που είχε καθώς δεν έχει πτυχίο ΑΕΙ!), ένα καίριο πλήγμα στην ακαδημαϊκή της φήμη, αντίστοιχη ζημιά στην πολιτική της καριέρα, αλλά και κακή δημοσιότητα στο κόμμα της CDU και την Καγκελάριο Angela Merkel, η οποία δεν έπαψε ποτέ να την στηρίζει. Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην υπόθεση του πρώην Υπουργού Άμυνας και πιο δημοφιλούς έως τότε πολιτικού της χώρας, Karl Theodor zu Guttenberg, ο οποίος, επίσης εξαιτίας αποδεδειγμένης λογοκλοπής, απώλεσε τον διδακτορικό του τίτλο και εγκατέλειψε βίαια το πολιτικό σκηνικό.

Στη Γερμανία φαίνεται ότι όλοι, ανεξάρτητα από την ισχύ ή την επιρροή τους, υπάγονται στους ίδιους οριζόντιους κανόνες. Αυτό εξηγεί πολλά και για την γενικότερη εικόνα, συγκρινόμενη με…

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ
http://ysterografa.gr