28 Φεβρουαρίου 2013

Στοιβαγμένα σε σακούλες τα χρέη του ΕΟΠΥΥ

Αποδείξεις αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται στοιβαγμένες σε σακούλες σκουπιδιών και σε κιβώτια στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Σε φωτογραφίες που δημοσιεύει το "Έθνος", σακούλες σχηματίζουν μεγάλα βουνά σε διαδρόμους και γραφεία, περιμένοντας τους υπαλλήλους του Οργανισμού να τις εκκαθαρίσουν.
Την ώρα που η αγορά έχει "στεγνώσει" από ρευστό, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να εξοφλήσει γιατρούς, εργαστήρια και φαρμακοποιούς, καθώς εκκρεμεί επί δύο χρόνια ο έλεγχος των συγκεκριμένων παραστατικών.

Μόνο στους γιατρούς οφείλεται 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Νοέμβριο του 2011, ενώ οι συνολικές οφειλές του προς το σύνολο των παρόχων ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να επισπεύσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η εικόνα σε τρεις υπηρεσίες του Οργανισμού, στην Κεντρική Υπηρεσία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Αγίας Παρασκευής είναι παντού ίδια, με σακούλες και κιβώτια παντού, αφήνοντας την αίσθηση ότι μία πλημμύρα ή μία πυρκαγιά θα μπορούσε να εξαφανίσει παραστατικά ανυπολόγιστης αξίας.

Η αδυναμία του Οργανισμού να πληρώσει για τα παλαιά του χρέη δημιουργεί συνθήκες "ασφυξίας" σε χιλιάδες γιατρούς, μικρά και μεσαία εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα.

Με την απορρόφηση των βασικών κλάδων Υγείας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ), ο ΕΟΠΥΥ είναι ο μοναδικός χρηματοδότης του συστήματος. Εάν τα προηγούμενα χρόνια κάποιο από τα παραπάνω Ταμεία καθυστερούσε να εξοφλήσει, οι πάροχοι μπορούσαν να "τα φέρουν", καθώς εισέπρατταν από τα υπόλοιπα.

Η διαμόρφωση ενός μοναδικού "αγοραστή" υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στέρησε από την αγορά την παράπλευρη αυτή κυκλοφορία ρευστότητας.

Η οικονομική κρίση οδηγεί την κατάσταση στα άκρα, καθώς τα Ταμεία που συμμετέχουν δεν έχουν έσοδα να στηρίξουν τον ΕΟΠΥΥ.

Από τα ανεπαρκή έσοδά τους προτιμούν να χρηματοδοτήσουν τους κλάδους σύνταξης και είναι ασυνεπή ως προς τις υποχρεώσεις τους στον Οργανισμό.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ), είναι η εξής: οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς, τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά ανέρχονται σε 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ και σε άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ προς τους κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς.

Ο ΟΠΑΔ, ο ΟΑΕΕ και τα λοιπά Ταμεία που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ δεν έχουν εξοφλήσει τους συμβεβλημένους γιατρούς για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2011.

Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αποζημιώσει για ιατρικές επισκέψεις που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2012 και παρακλινικές εξετάσεις έως τον Ιούλιο του ίδιου έτους.