13 Φεβρουαρίου 2013

«Εμπόδιο» τα αρχαία για το μετρό Θεσσαλονίκης

Αδύνατη χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος την παραμονή των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως ανέφερε, θα τίναζε το όλο έργο στο αέρα λόγω επανασχεδιασμού, νέου χρονοδιαγράμματος και επιπλέον κόστους.

Το θέμα προέκυψε όταν αρχαιολόγοι διαφώνησαν με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που αποδέχτηκε την πρόταση της Αττικό Μετρό για μεταφορά των αρχαίων στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ότι «η επιλογή να κατασκευασθεί πλάκα δαπέδου κάτω από τα αρχαιολογικά ευρήματα και να συνεχίσει ο σταθμός από εκεί και κάτω, επιλύοντας με κάποιον τρόπο τις λειτουργίες από τους δύο «χαμένους» ορόφους -1 και -2, αν και κατασκευαστικά εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη λόγω μη ύπαρξης χώρου για φρέαρ πρόσβασης, είναι παντελώς ανέφικτη, για πολλούς λόγους».

Επισημάνθηκε ακόμη ότι οι επιπτώσεις από έναν επανασχεδιασμό θα ήταν πολλαπλές (οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές) ενώ θα καθυστερήσει για άλλα δύο χρόνια η υλοποίηση του έργου.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «το στελεχιακό δυναμικό και οι εργαζόμενοι στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. αποτελούν εγγύηση για την άρτια εκτέλεση του έργου. Η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει ένα νέο λουκέτο σε ένα ακόμη μεγάλο τεχνικό έργο».