11 Φεβρουαρίου 2013

Σκότωσε τον Μπιν Λάντεν και έμεινε... άνεργος

Μπορεί να έβαλε τέλος στη μεγαλύτερη επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση τρομοκράτη, αλλά ο ίδιος δεν φαίνεται να υπολόγιζε πως θα ήταν η ζωή του στη συνέχεια.

Ο λόγος για τον άνθρωπο που σκότωσε τον περιβόητο Μπιν Λάντεν στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν, ένα μέλος των Navy SEAL των ΗΠΑ, που έδωσε μια μαραθώνια συνέντευξη στο περιοδικό Esquire.

Στη συνέντευξη που πήρε ο δημοσιογράφος Φιλ Μπρονστάιν φυσικά δεν αποκαλύπτεται το όνομα του πεζοναύτη, ενώ εξιστορούνται με σημαντικές λεπτομέρειες οι στιγμές της επιχείρησης.

«Για μένα, ήταν μια φωτογραφία της στιγμής από ένα αναγνωριστικό στόχο, ήταν σίγουρα αυτός. Ακόμη και στα σπίτια – στόχους, όπου εκπαιδευόμαστε, υπάρχουν στόχοι με το πρόσωπό του επάνω. Αυτό ήταν επανάληψη και τη μνήμη των μυών. Αυτός είναι, μπαμ, αποστολή εξετελέσθη.

Εκείνη την πρώτη στιγμή σκέφτηκα πόσο αδύνατος και ψηλός ήταν και πόσο μικρή ήταν η γενειάδα του, όλα ταυτόχρονα. Φορούσε ένα από εκείνα τα άσπρα καπέλα, αλλά το κεφάλι του ήταν σχεδόν ξυρισμένο. Τον κοιτάζω να προσπαθεί να μετακινηθεί. Έχει ένα όπλο στο ράφι και κινείται προς αυτό. Είναι απειλή. Πρέπει να τον πυροβολήσω στο κεφάλι ώστε να μην έχει την ευκαιρία να αυτοπυροβοληθεί» τονίζει ο «Σκοπευτής» και συνεχίζει:

«Εκείνο το δευτερόλεπτο τον πυροβόλησα δύο φορές στο μέτωπο. Την δεύτερη καθώς έπεφτε. Σωριάστηκε στο πάτωμα, μπροστά από το κρεβάτι του και τον πυροβόλησα και πάλι, στο ίδιο σημείο. Ήταν νεκρός. Δεν κινούνταν. Τον παρακολουθούσα να παίρνει τις τελευταίες του ανάσες. Θυμάμαι ότι τη στιγμή που τον έβλεπε να αναπνέει για τελευταία φορά σκεφτόμουν: 'Αυτό είναι το καλύτερο ή το χειρότερο πράγμα που έκανα ποτέ; Είναι αληθινό και είναι αυτός».

Και έπειτα έμεινε... άνεργος

Αυτό που κάνει εντύπωση, στα όσα λέγονται στη συνέντευξη, είναι η απότομη προσγείωση του «Σκοπευτή» στη... νέα του ζωή, καθώς έχει μείνει άνεργος!

Συγκεκριμένα, ο άνθρωπος που πάτησε τη σκανδάλη στην επιχείρηση με το όνομα «Τζερόνιμο», δεν πήρε ποτέ το μερίδιό του από τα 25 εκατομμύρια δολάρια με τα οποία είχε επικηρυχθεί ο Μπιν Λάντεν, ενώ δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από τα δικαιώματα από βιβλία και ταινίες για την επιχείρηση.

Το μόνο που «κέρδισε» ήταν μια πρόταση για να οδηγεί ένα φορτηγό που θα μετέφερε μπύρες στο Μιλγουόκι, με νέα στοιχεία ταυτότητας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός πως δεν μπορεί να λάβει σύνταξη γιατί άφησε την υπηρεσία του 36 μήνες πριν συμπληρώσει τα απαραίτητα 20 έτη, ενώ δεν έχει και ιατρική περίθαλψη.

iefimerida.gr