13 Φεβρουαρίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ-Υπεγράφη η συμφωνία για τον ΤΑΡ... Τον Ιούνιο θα ξέρουμε αν θα λειτουργήσει ποτέ

Ενώπιον του πρωθυπουργού υπεγράφη νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών η συμφωνία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος, ΑΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙ από τους Αζέρους, θα προσφέρει μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία στην Ευρώπη.

Τη συμφωνία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκ μέρους της αλβανικής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας Edmond Haxhinasto και εκ μέρους της ιταλικής ο υπουργός Ανάπτυξης Corrado Passera. Όσο για το ποιου τα συμφέροντα εκπροσωπεί ο αγωγός, τα λέει όλα η παρουσία στην τελετή υπογραφής του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Έρικ Ρούμπιν που βρίσκεται στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της κοινοπραξίας του ΤΑΡ (που αποτελείται από τη νορβηγική Statoil, την ελβετική Axpo και της γερμανικής Ε.ΟΝ Ruhrgas), της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν (BP, Socar, Total), καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα και για ένα έργο στρατηγικής σημασίας.

Εκτιμάται ότι ο ΤΑΡ θα φέρει επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ και 2.000 θέσεις εργασίας.

Ο Αδριατικός αγωγός φυσικού αερίου θα μεταφέρει αέριο από το τεράστιο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν στη νότια Ιταλία και Δυτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας.

Η υπογραφή της τριμερούς Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδος - Αλβανίας - Ιταλίας δεν διασφαλίζει ότι ο συγκεκριμένος αγωγός θα επιλεγεί οριστικά τον προσεχή Ιούνιο από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για να μεταφέρει αζερικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά από το 2017 - 2018.

Αποτελεί όμως ίσως την τελευταία ελπίδα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εισέλθει στο «παιχνίδι των αγωγών», μετά το «ναυάγιο» του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) και τον διαφαινόμενο αποκλεισμό της χώρας μας από τους σχεδιασμούς για την κατασκευή του ρωσικού South Stream, όπως αναφέρει το Βήμα.

Η τελική επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αζερικό αέριο θα λάβει χώρα τον Ιούνιο. Ανταγωνιστής του ΤΑΡ, ο οποίος ξεκινά από την Κομοτηνή και καταλήγει μέσω Αλβανίας στην Ιταλία, είναι ο Nabucco West. Έχει μήκος περίπου 800 χιλιόμετρα. Πρόκειται για μία μικρή εκδοχή του αρχικού γιγαντιαίου πρότζεκτ Nabucco που θα ξεκινάει από τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, θα διασχίζει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία και θα καταλήγει στο Μπάουμγκάρντεν της Αυστρίας. Έχει μήκος πάνω από 1.300 χιλιόμετρα.