22 Φεβρουαρίου 2013

Υπέρ των όπλων με πλαστικές σφαίρες ο Δένδιας

Η ΕΛΑΣ δεν έχει χρησιμοποιήσει σε διαδηλώσεις τα όπλα που πετούν σφαιρίδια από καουτσούκ, ανέφερε ο Νίκος Δένδιας σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Υπερασπίστηκε, ωστόσο, την προμήθειά τους από την ΕΛΑΣ.

«Δεν έχει γίνει, έως 6 Φεβρουαρίου 2013, χρήση όπλων τύπου Manuhrin κατά τη διάρκεια συναθροίσεων- συγκεντρώσεων, όπως αυτές ορίζονται από το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία», απάντησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σε ερώτηση 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές ανέφεραν ότι η χρήση του όπλου μπορεί να επιφέρει ακόμη και θανάσιμο τραυματισμό και σημείωναν ότι «η χρήση τέτοιων επικίνδυνων όπλων δεν δικαιολογείται εναντίον διαδηλωτών και ακυρώνει έμπρακτα τα συνταγματικά δικαιώματα του συνέρχεσθαι και τις προστασίας της ζωής».

Ο Νίκος Δένδιας υπερασπίστηκε το ενδεχόμενο χρήσης των όπλων, κάνοντας αναφορά σε εισήγηση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία κατά την περίπτωση που κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ή πορείας τελούνται από μερίδα συμμετεχόντων εγκλήματα και μάλιστα με τη χρήση όπλων, όπως είναι οι βόμβες μολότωφ, πέτρες, σφεντόνες, ξύλα κλπ, τα αστυνομικά όργανα που παρίστανται έχουν, εκ του Συντάγματος και του ν. 2800/2000, καθήκον και ευθύνη να λάβουν τα απαιτούμενα και ενδεδειγμένα κατά περίπτωση μέτρα τάξεως.

Υπέρ και του περιορισμού των διαδηλώσεων

Παράλληλα, ανέφερε ότι με τη γνωμοδότηση 58/2006, τα μέτρα αυτά μπορούν, αναλόγως του είδους, της βαρύτητας και της εκτάσεως των παρανόμων πράξεων, να οδηγήσουν ακόμη και στον περιορισμό του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, στο μέτρο που ο περιορισμός αυτός αποτελεί αναγκαίο μέτρο, σε μια δημοκρατική κοινωνία, για την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια ασφάλεια, την προάσπιση της τάξης, την πρόληψη του εγκλήματος.

matrix24.gr