04 Φεβρουαρίου 2013

Κρις Κάιλ: Ο αδίστακτος ελεύθερος σκοπευτής που πυροβολήθηκε θανάσιμα

Άδοξο τέλος βρήκε σε σκοπευτήριο στο Τέξας, ο πρώην πεζοναύτης Κρις Κάιλ μέλος της ομάδας SEAL των ΗΠΑ, γνωστός και ως «ο καλύτερος ελεύθερος σκοπευτής της Αμερικής», o οποίος βρέθηκε νεκρός το Σάββατο μαζί με τον 35χρονο Τσαντ Λίτλεφιλντ, βετεράνο και αυτόν του στρατού των ΗΠΑ. Η αστυνομία συνέλαβε τον 25χρονο Έντι Ρέι Ρουθ, επίσης βετεράνο ως βασικό ύποπτο για τους φόνους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του σερίφη του Έραθ Κάουντι στο CNN, οι τρις άντρες πήγαν μαζί στο σκοπευτήριο και τα πτώματα τους βρέθηκαν σε απομακρυσμένη περιοχή δύο ώρες μετά το τραγικό συμβάν.

Τα κίνητρα της δολοφονίας, δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα, αν και ένας τηλεοπτικός σταθμός του Ντάλας ανέφερε, ότι συλληφθείς μάλλον έπασχε από μετά-τραυματικό στρες, μετά την επιστροφή του από την μάχη.

Ποιος ήταν ο Κρις Κάιλ

Ο Κρις Κάιλ, μέλος της ομάδας ειδικών αποστολών SEAL του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, είχε διακριθεί πολλές φορές για την σκοπευτική του δεινότητα, με 150 επιβεβαιωμένα χτυπήματα, ενώ γενικότερα ήταν γνωστός για την ψυχρότητα με την οποία εκτελούσε τις αποστολές του, με τους συναδέλφους του πεζοναύτες να τον αποκαλούν «ο Θρύλος».

Ο Κάιλ γεννήθηκε το 1974 στο Τέξας και από μικρός έδειξε το πάθος του για τα όπλα, με τον πατέρα του να του μαθαίνει από τα 8 του να πυροβολεί και να του χαρίζει το πρώτο του όπλο, μια καραμπίνα τύπου Springfield.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ιράκ, υπηρέτησε σε όλες τις κρίσιμες πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ στο Ραμαντί του Ιρακ προξένησε τόσες πολλές απώλειες στους Ιρακινούς που του έδωσαν το παρατσούκλι «Al-Shaitan Ramadi» (ο Διάβολος του Ραμαντί) καθώς και μια επικήρυξη που έφτασε τις 80.000 δολάρια. Στο Ιράκ τραυματίστηκε δύο φορές και το 2009 επέστρεψε στις ΗΠΑ, έχοντας κερδίσει πολλά μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις. Το 2012, εξέδωσε το βίβλιο του «American Sniper», το οποίο έγινε ένα από τα μπεστ σέλερ των «New York Times», ενώ ασχολήθηκε ενεργά με την βοήθεια σε στρατιώτες, οι οποίοι επέστρεφαν από τον πόλεμο με ψυχολογικά προβλήματα και υπέφεραν από μετά-τραυματικό στρές.

Περισσότερα για την δολοφονία μπορείτε να διαβάσετε εδώ

(φώτο:dfw.cbslocal.com)
 iefimerida.gr