16 Φεβρουαρίου 2013

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ δανειοληπτών

[Βέβαια οι προπαγανδιστές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο στόκος της Ελευθεροτυπίας που έγραψε χθες το άρθρο στους ΝΥΤ θα συνεχίσουν να λένε: "Μας παίρνουν τα σπίτια"]

Πάγωμα της δόσης του στεγαστικού δανείου για δύο χρόνια και πληρωμή μόνο τόκων, με χαμηλό επιτόκιο 1,5% προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για την ανακούφιση των δανειοληπτών, που έχουν οφειλές σε τράπεζες από δάνεια για την αγορά κατοικίας.
Όπως δημοσιεύει η Καθημερινή, η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αφού προηγουμένως πάρει την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα πρέπει να υπολογίσει τις ακριβείς επιπτώσεις που θα έχει για τις τράπεζες στα κεφάλαιά τους.

Οι όροι ένταξης

Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι το εισόδημα όσων ενέχονται στο δάνειο, δηλαδή και τόσο του οφειλέτη, όσο και του δανειολήπτη, να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ ετησίως.

Αναγκαίος όρος είναι επίσης ο οφειλέτης να έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του την τελευταία διετία, δηλαδή από το 2010 έως και το 2012, τουλάχιστον 35%.

Αντίστοιχα προϋπόθεση είναι το σπίτι για το οποίο έχει ληφθεί το δάνειο, να είναι η πρώτη κατοικία και η αντικειμενική της αξία να μην ξεπερνά τα 180.000 ευρώ. Η ρύθμιση απαιτεί και οι τρεις όροι να συντρέχουν σωρευτικά και επίσης ο δανειολήπτης να έχει τακτοποιήσει τις οφειλές του, πριν από την ένταξη του σε αυτή.

Πληρωμή τόκων για 2 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο

Στην περίπτωση που κάποιος συγκεντρώνει όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση που του επιτρέπει να μην καταβάλλει για δύο χρόνια τοκοχρεολυτική δόση, δόση για το κεφάλαιο και τον τόκο.

Στην περίοδο αυτή θα πληρώνει μόνο δόση ίση με τον τόκο που αναλογεί στο δάνειό του, η οποία θα υπολογίζεται με ευνοϊκό επιτόκιο 1,5%. Το δάνειο θα επιμηκύνεται για δύο χρόνια, όσο και η τοκοπληρωμή.

Το όφελος που προκύπτει για τον οφειλέτη είναι σημαντικό, καθώς μπορεί να μειώσει τη δόση του δανείου του ακόμη και πάνω από 700 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το ύψος του δανείου και τη διάρκεια αποπληρωμής.

Η ρύθμιση αποσκοπεί στο να ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή του στεγαστικού τους δανείου, μετά τις μειώσεις μισθών που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια.