14 Φεβρουαρίου 2013

Που βρίσκονται οι έρευνες της PGS για τα πετρέλαια

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις στα ελληνικά πράγματα που ένα χρονοδιάγραμμα τηρείται επακριβώς. Ο λόγος για τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιεί η εταιρεία PGS σε μια επιφάνεια 225 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στο τόξο από το βόρειο Ιόνιο μέχρι νοτίως της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπό έρευνα περιοχές έχουν καλυφθεί και μέχρι το τέλος του μήνα τα τρία πλοία το Nordic Explorer και τα δύο μικρότερα συνοδευτικά Romulus και Thor Chaser θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής, μεταφέροντας τα raw data που συνελέγησαν για επεξεργασία στα γραφεία της PGS σε Λονδίνο και Τέξας. Τα μήκους 10 χιλιομέτρων καλώδια του Nordic Explorer είχε προγραμματιστεί να τραβήξουν γραμμές μήκους 8,5 χιλιάδων χιλιομέτρων ωστόσο μετά από αίτημα μεγάλης πετρελαϊκής και έγκριση του ελληνικού κράτους, προστέθηκε πύκνωση των γραμμών στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα το συνολικό πρόγραμμα που θα καλυφθεί να φτάνει τα 12 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ενημερωθεί για το ενδιαφέρον αρκετών ξένων ομίλων και από αρμόδιες πηγές υπογραμμίζεται η εξαιρετική συνεργασία αλλά και η ικανοποίηση για τις επιδόσεις της νορβηγικής εταιρείας.

Μεταξύ των εταιρειών που φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά των πακέτων δεδομένων για διάφορες περιοχές, περιλαμβάνονται οι εταιρείες Statoil, Exxon και Total.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες που γίνονται είναι τρισδιάστατες και περιλαμβάνουν ηχητικά τεστ, με την εκτόξευση ηχητικών κυμάτων μέσω της ταχύτητας των οποίων διαπιστώνεται η ύπαρξη ή όχι κοιτασμάτων φυσικού αερίου (η ταχύτητα του ήχου είναι σχεδόν η ίδια στο νερό και τα πετρώματα, ενώ επιβραδύνεται εφόσον υπάρχει κοίτασμα φυσικού αερίου). Η επεξεργασία των δεδομένων από την PGS θα ξεκινήσει λοιπόν τον επόμενο μήνα, ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο.

Ωστόσο τα επόμενα βήματα – και εδώ έχουν διατυπωθεί αρκετές ενστάσεις για τη μέθοδο που ακολουθήθηκε – δε αναμένεται να γίνουν πριν από το 2017 καθώς με βάση τα δεδομένα θα ξεκινήσει η χάραξη οικοπέδων, θα γίνει διαγωνισμός που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ολοκληρωθεί το 2017.

Με δεδομένο όμως ότι ο λιγότερο σύνθετος διαγωνισμός open door ήδη μετρά πάνω από 1,5 χρόνο διαδικασιών και προετοιμασιών, με τα τελικά αποτελέσματα να αναμένονται το Μάιο, ο περίπλοκος νέος γύρος παραχωρήσεων πιθανόν να καθυστερήσει ακόμη πιο πολύ...


Πηγή:www.capital.gr