07 Φεβρουαρίου 2013

Δημοσκόπηση Public Issue: Διψήφιο προβάδισμα ΝΔ σε παράσταση νίκης – «μάχη» σε εκλογική επιρροή

Μάχη «στήθος με στήθος» δίνουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της εκλογικής επιρροής, όπως καταδεικνύει το νέο Βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή, με τη ΝΔ να υφίσταται την πολιτική φθορά της διακυβέρνησης αλλά παρά ταύτα να επικρατεί στην παράσταση νίκης.
Την ίδια στιγμή η τρικομματική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερη από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο στρατοπέδων ωστόσο να συρρικνώνεται.

Ισάξιοι μαχητές στην επιρροή, επικράτηση ΝΔ στην παράσταση

Αναλυτικά, στο μέτωπο της εκλογικής επιρροής, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακτά τα πρωτεία που είχε απολέσει στο Βαρόμετρο Ιανουαρίου, απολαμβάνοντας την πρόθεση ψήφου του 29% των πολιτών (28,5% τον Ιανουάριο) και αφήνοντας με βραχεία κεφαλή δεύτερη τη Νέα Δημοκρατία, με εκλογική επιρροή της τάξης του 28,5% (29% τον Ιανουάριο).



Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή (11,5%), σημειώνοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη άνοδο (+1,5%) ανάμεσα στα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα σε σχέση με τον Ιανουάριο. Σε μονοψήφιο επίπεδο επιρροής βρίσκονται οι υπόλοιπες παρατάξεις, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να κατατάσσονται τέταρτοι, παραμένοντας σταθεροί στο 8%.

Αντίθετα, οι δύο συμπολιτευόμενες δυνάμεις, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, υποχωρούν αμφότερες κατά μία μονάδα, με την Ιπποκράτους να καταπέφτει στην πέμπτη θέση (7%), και τη ΔΗΜΑΡ να βρίσκεται έκτη με 6%. Τελευταίο βρίσκεται το ΚΚΕ, με αμετάβλητη επιρροή που ανέρχεται στο 5,5%.

Αντίθετη εικόνα δείχνει ωστόσο η παράσταση νίκης, με το 48% των ερωτηθέντων να θεωρεί πως η Νέα Δημοκρατία θα ήταν ο νικητής των εκλογών εάν η χώρα μας προσέφευγε αύριο στις κάλπες, εξασφαλίζοντας αισθητή διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων σε βάρος της Κουμουνδούρου, η οποία υποχωρεί στο 38%, και ανατρέποντας το προβάδισμα 5 μονάδων που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο (44% έναντι 39%).



Σημειώνεται πως η ΝΔ ανακτά τα ινία στην παράταση νίκης για πρώτη φορά από το Βαρόμετρο Σεπτεμβρίου, ενώ στο μεσοδιάστημα η ψαλίδα υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε μέχρι και τις 35 μονάδες (60% έναντι 25% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο).

ΝΔ να υφίσταται την πολιτική φθορά της διακυβέρνησης αλλά παρά ταύτα να επικρατεί στην παράσταση νίκης

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακτά τα πρωτεία στο ερώτημα για το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31%, αυξημένο από 28% τον Ιανουάριο, και αφήνοντας αισθητά πίσω τον «κανένα» (26%) τους ΑΝΕΛ (15%), τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ (αμφότερες παρατάξεις 12%).

Καταλληλότεροι Σαμαράς και τρικοματική, «δυναμώνουν» Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ

Στη μάχη για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί σημαντικό προβάδισμα σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα, απολαμβάνοντας την υποστήριξη του 46% των ερωτηθέντων (πτώση από 48% τον Ιανουάριο), με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μειώνει οριακά τη διαφορά και να καταγράφει άνοδο μίας ποσοστιαίας μονάδας στο 25%.

Το 26% των συμμετεχόντων κρίνει πως κανένας εκ των δύο ηγετών δεν αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για την πρωθυπουργία.

Στον αντίποδα, αισθητή συρρίκνωση της διαφοράς καταγράφεται στο ερώτημα για το ποια κυβέρνηση θεωρείται καταλληλότερη για τη χώρα, με το ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει καθαρά δεύτερος (23%, από 19% τον Ιανουάριο) αλλά να μειώνει το χάσμα που τον χωρίζει από την τρικομματική κυβέρνηση (37%, από 40% τον Ιανουάριο) κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο Βαρόμετρο. Στη δεύτερη θέση για καταλληλότερη κυβέρνηση πάντως βρίσκεται σταθερά η επιλογή «καμία από τις δύο» με 36%.

Η μικρή ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται και στη διαφορά ικανοποίησης που εκφράζουν οι πολίτες για το έργο της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση να υποχωρεί στο 23% και το ΣΥΡΙΖΑ να σκαρφαλώνει στο 15% «κλείνοντας» το κενό των 10 μονάδων (24% έναντι 14%) του Ιανουαρίου.

Βελτίωση δημοτικότητας για έξι κόμματα, όλοι οι αρχηγοί κάτω από 50%

Πέραν της «μονομαχίας» μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, εντύπωση προκαλούν τα «κέρδη» δημοτικότητας που σημειώνουν σχεδόν όλα τα κόμματα τον Φεβρουάριο.

Μπροστάρης της ανόδου είναι το ΠΑΣΟΚ, καταγράφοντας άνοδο 7 μονάδων σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και αποσπώντας τη θετική γνώμη του 25%, ακολουθούμενο από τη Χρυσή Αυγή, που παραμένει ωστόσο ουραγός, απολαμβάνοντας τη θετική γνώμη του 17% των ερωτηθέντων (+4 μονάδες).

Αυξημένη δημοτικότητα καταγράφουν και όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην της ΔΗΜΑΡ, η οποία παραμένει πρώτη αλλά στάσιμη στο 44%, με τη δεύτερη Νέα Δημοκρατία να σκαρφαλώνει στο 40% (+2 μονάδες), τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί τρίτος με 37% (+2 μονάδες), τους ΑΝΕΛ να έπονται στην τρίτη θέση με 32% (+1 μονάδα) και το ΚΚΕ να ακολουθεί με 28% (+1 μονάδα).



Αντίθετα, μικτά πρόσημα καταγράφονται στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, με τον Φώτη Κουβέλη να υφίσταται την πολιτική φθορά της συμπολιτευόμενης ΔΗΜΑΡ, βλέποντας τη δημοτικότητά του να πέφτει κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες (46% από 51%) σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Παρά την πτώση κάτω από το όριο του 50%, ο κ. Κουβέλης, παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον «πτωτικό» Αντώνη Σαμαρά (43%, έναντι 41% τον Ιανουάριο) και ακολουθούμενος από τον σταθερό Αλέξη Τσίπρα (37%).

Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Πάνος Καμμένος (33%), βελτιώνοντας τη θέση του κατά 1 μονάδα. Πέμπτη κατατάσσεται η Αλέκα Παπαρήγα (31%), με εντυπωσιακό άλμα +6 μονάδων, στην έκτη θέση βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος (25%), μοναδικός αρχηγός της συμπολίτευσης που βελτιώνει τη θέση του κατά 3 μονάδες, ενώ τελευταίος έρχεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αυξάνοντας τη δημοτικότητά του κατά 2 μονάδες και σκαρφαλώνοντας το 18%.

Σε κακή πορεία η χώρα, δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές, αλλά μάλλον θα γίνουν

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαμάχες και τον αγώνα προσέλκυσης ψηφοφόρων, η εικόνα των ελλήνων πολιτών όσον αφορά την πορεία της χώρας παραμένει ζοφερή, με το 72% να κρίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 21% των ερωτηθέντων γνωμοδοτεί πως βρίσκεται στη σωστή. Επιπλέον, το 63% τονίζει την ανάγκη «βαθιών αλλαγών» στην κοινωνία, ενώ το 23% δε διστάζει να δηλώσει πως χρειάζεται «ριζική αλλαγή» της κοινωνίας μέσω «επανάστασης».

Η ανάγκη για επανάσταση απαντά τους περισσότερους υποστηρικτές ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ (61%), της Χρυσής Αυγής (40%) και των ΑΝΕΛ (37%), ενώ έχει τη μικρότερη απήχηση στους υποστηρικτές της συμπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ (6%) τη ΝΔ (10%) και τη ΔΗΜΑΡ (13%)

Με λιγότερο μελανά χρώματα «ζωγραφίζουν» οι Έλληνες την πορεία της οικονομίας κατά την ερχόμενη 5ετία, καθώς το 38% προβλέπει βελτίωση (43% τον Ιανουάριο) και το 35% να κάνει λόγο για επιδείνωση της κατάστασης.

Παρά ταύτα, η πλειονότητα των ελλήνων ψηφοφόρων, σε ποσοστό 63%, πιστεύει πως «δεν χρειάζονται» ή «μάλλον δε χρειάζονται» σήμερα πρόωρες εκλογές, έναντι μόλις 33% που αντιτείνει πως «χρειάζεται» ή «μάλλον χρειάζεται» άμεση προσφυγή στις κάλπες, προτού ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης.

Η εντύπωση αυτή ωστόσο δεν ανατρέπει την κυρίαρχη εικόνα (51%) πως οι εκλογές θα προκηρυχθούν πριν το πέρας της τετραετίας. Σημειώνεται όμως ότι το ποσοστό των πολιτών που προβλέπουν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών μειώνεται σταθερά κατά το τελευταίο τρίμηνο (62% στο Βαρόμετρο Δεκεμβρίου, 56% τον Ιανουάριο), ενώ στην αντίπερα όχθη η μερίδα αυτών που πιστεύουν σε εξάντληση της κυβερνητικής θητείας έχει ανέλθει στο 38%, από 30% που ήταν στα τέλη του 2012.

Απογοήτευση από φορολογικό

Τέλος, στρέφοντας το βλέμμα στο πεδίο της οικονομίας, αξιοσημείωτη είναι η αίσθηση της αδικίας που έχει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αναφορικά με το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα, ένα σύστημα που έχει αποτελέσει επανειλημμένα αντικείμενο κριτικής για τους πιστωτές της χώρας.

Αναλυτικά, το εντυπωσιακό 96% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το φορολογικό σύστημα είναι «μάλλον άδικο», έναντι μόλις 3% που κρίνει ότι είναι «μάλλον δίκαιο».

Άρρηκτα συνυφασμένο με το «κεφάλαιο» της φορολογίας στην Ελλάδα είναι το ζήτημα της φοροδιαφυγής, με το 60% των συμμετεχόντων να εκτιμά πως οι έλληνες πολίτες που δεν δηλώνουν το πραγματικό τους εισόδημα είναι «πάρα πολλοί» και το 31% να συμπληρώνει «αρκετοί». Στον αντίποδα, μονάχα το 6% απαντά «λίγοι».

Για τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου αναφορικά με πολλά άλλα ζητήματα, όπως η επιστράτευση των εργαζόμενων στο Μετρό, η επιβολή της έννομης τάξης έναντι της προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη, οι εργασιακές διενέξεις, και οι κατευθύνσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δείτε ΕΔΩ.

Η έρευνα της Public Issue διενεργήθηκε τηλεφωνικά, σε πανελλαδική κλίμακα, μεταξύ 1ης και 5ης Φεβρουαρίου 2013.