Υπό την σκιά της οδυνηρής απόφασης του Eurogoup ο Ελληνισμός της Κύπρου τίμησε, όπως κάθε χρόνο, την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Η επίσημη δοξολογία τελέστηκε στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης στην Λευκωσία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής ηγεσίας και του Έλληνα πρέσβη.
Τον πανηγυρικό είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος τόνισε ότι σε αυτή την κρίσιμη ώρα της οικονομικής δοκιμασίας της Κύπρου «η διάσωσή της αποτελεί τον υπέρτατο νόμο, στον οποίο οφείλουμε όλοι υπακοή και συμμόρφωση».
Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι οι στιγμές που περνά η Κύπρος είναι τόσο δύσκολες, που απαγορεύουν την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό και επιβάλλουν υπευθυνότητα, ενότητα και συλλογική δράση.
«Θα δοκιμαστούμε, αλλά θα αντέξουμε», τόνισε, υποδεικνύοντας πως «όσοι πιθανόν νομίζουν ότι λόγω οικονομικής δυσπραγίας προσφερόμαστε για την αποδοχή οποιασδήποτε λύσης στο εθνικό θέμα θα διαψευσθούν και θα αποτύχουν».
Κανένας εκβιασμός, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, δεν θα είναι ποτέ τόσο ισχυρός, ώστε να μας εξωθήσει να αποδεχθούμε μια αναξιοπρεπή και εύθραυστη λύση.
Τον τελευταίο λόγο για το πότε και πως θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, τόνισε, «θα τον έχει η Κύπρος, η οποία θα έχει επίσης τον τελευταίο λόγο για την τελική λύση του προβλήματος».
Μετά τη δοξολογία πραγματοποιήθηκε παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, παλαιών πολεμιστών και εκπροσώπων διαφόρων οργανώσεων μπροστά από την Ελληνική πρεσβεία. Τον χαιρετισμό της δέχτηκαν ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο πρέσβης της Ελλάδος, Βασίλης Παπαϊωάννου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και άλλοι επίσημοι.
Σε δηλώσεις του, ο Έλληνας πρέσβης σημείωσε ότι "πρόσθετο δίδαγμα από την επέτειο την εθνική μας, όπως και από το χρέος μας απέναντι στους ήρωες της ελευθερίας μας, υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα μας να ξεπεράσουμε την κρίση για ένα καλύτερο αύριο".
Ακολούθησε δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία, στη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας πρέσβης διάβασε στα ελληνικά και αγγλικά το μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλα και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.
Δοξολογίες, παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις έγιναν και στις άλλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.