04 Μαρτίου 2013

Το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως σε νεκρό υπαξιωματικό της ΠΑ, μετά από 39 χρόνια

Έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας στη διάρκεια των επιχειρήσεως του «Αττίλα -2» στην Κύπρο

Το αξίωμα «άργησε αλλά δεν ξέχασε» επανεπιβεβαιώθηκε για την Ελληνική Πολιτεία το Σάββατο που μας πέρασε, όταν μετά από 39 ολόκληρα χρόνια, τιμήθηκε μεταθανατίως με το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως ένας ηρωικός νεκρός της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας στη διάρκεια των επιχειρήσεως του... «Αττίλα -2» στην Κύπρο, και ενώ επανεξόπλιζε ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος στην τότε προκεχωρημένη βάση του Ηρακλείου Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 2 Μαρτίου στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ της 133 Σμηναρχίας Μάχης (133 ΣΜ) στο Καστέλλι Κρήτης, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των πεσόντων σε διατεταγμένη υπηρεσία, Αντισμηνάρχου (ΔΓΥ) Σταύρου Σμαραγδάκη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Κραββαρτόγιαννου και Σμηνία (ΤΟΠ) Αντώνιου Ρουκουνάκη, χωροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, ο Διοικητής της 133 ΣΜ, Σμήναρχος (Ι) Μαρίνος Λούκος, επέδωσε στον αδερφό του Σμηνία οπλουργού Αντώνιου Ρουκουνάκη, το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως και το συνοδευτικό Δίπλωμα, γιατί «στις 16 Αυγούστου 1974, ο Σμηνίας Ρουκουνάκης κατά τη διάρκεια επανεξοπλισμού αεροσκάφους F-84F τραυματίστηκε θανάσιμα από έκρηξη ρουκέτας». Ας σημειωθεί ότι σε αυτό το πλησιέστερο προς την Κύπρο στρατιωτικό αεροδρόμιο της ΠΑ είχε αναπτυχθεί τότε σημαντικό αριθμός μαχητικών αεροσκαφών F-84F, σύμφωνα με τα υπάρχοντα σχέδια επεμβάσεως στην Κύπρο σε περίπτωση Τουρκικής εισβολής, έτοιμα για να επέμβουν εκεί τόσο στον «Αττίλα -1» όσο και στον «Αττίλα-2», χωρίς όμως ποτέ να δοθεί η σχετική εντολή.

Στην τελετή παραβρέθηκαν οι τοπικές πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές, οι οικογένειες των θανόντων καθώς και ο πρόεδρος και τα μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας του παραρτήματος Ηρακλείου.

parapolitika.gr