04 Μαρτίου 2013

Άρχισε να μαζεύει ο Άκης: Οκτώ χρόνια, δήμευση περιουσίας και 520.000 ευρώ με το καλημέρα... επειδή είχε το χέρι στην τσέπη...

[Το χειρότερο όλων βέβαια είναι η στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων... που σημαίνει ότι δεν μπορεί να κατέβει υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές! Κρίμα! Οι ΠΑΣΟΚοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή ως τις μεθεπόμενες... αν και οι ψηφοφόροι του έχουν πάει σούμπιτοι στον ΣΥΡΙΖΑ]

Σε οκτώ χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος για το αδίκημα της υποβολής ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες την τριετία 2006-09.
Το τριμελές εφετείο Κακουργημάτων διέταξε τη δήμευση του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και επέβαλε επιπλέον χρηματική ποινή 520 χιλιάδων ευρώ στον κ. Τσοχατζόπουλο.


Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο πρώην υπουργός επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού. Απλοί πολίτες που παρακολουθούσαν την μεταγωγή του στις φυακές τον αποδοκίμαζαν φωνάζοντας «απατεώνα» και «κλέφτη».

Κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας ήταν καταπέλτης κατά του πρώην υπουργού θεωρώντας ότι με δόλο απέκρυψε περιουσιακά στοιχεία από το πόθεν έσχες του 2006.


Στην αγόρευσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης κκ. Γ. Παγορόπουλος και Π. Κοτσαλής επικαλέστηκαν την αναλογία δικαίου και αναφέρθηκαν εμμέσως στην υπόθεση Μπακογιάννη-Κούβελου και πως αυτοί απηλλάγησαν.

«Βγάλτε το χέρι από την τσέπη», του είπε ο εισαγγελέας

«Παρακαλώ βγάλτε το χέρι από την τσέπη. Δείξτε λίγο σεβασμό στον χώρο», είπε ο εισαγγελέας απευθυνόμενος στον κ. Τσοχατζόπουλο για να λάβει την απάντηση του πρώην υπουργού ότι ο σεβασμός δεν κρίνετπό το αν έχει το χέρι στην τσέπη.

Στην ερώτηση του εισαγγελέα γιατί είχε ανακρίβειες στις καταθέσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος απάντησε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να αποκρύψει ο,τιδήποτε. «Αυτό είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου επί 28 χρόνια. Να το κάνει μάλιστα το τελευταίο έτος που ήταν υπόχρεο να καταθέσει πόθεν έσχες; Δεν είχα καμία πρόθεση να καλύψω τίποτα. Υπήρχε μια αμέλεια. Ομολογώ ότι δεν ήξερα το νόμο του 2003. Για ακίνητο που αγοράστηκε το 2010 να το δήλωναν το 2009; Μάντισσα ήμουν; Και η λογίστριά μου, Ευφροσύνη Λαμπρόπουλου, πίστευε το ίδιο. Όταν το μάθαμε τα δώσαμε. Με ένα μήνα καθυστέρηση. Όσον αφορά στις καταθέσεις, στο πόθεν έσχες έχουμε μια πρόβλεψη στο περίπου για τις καταθέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Η πρώτη δίκη του πρώην υπουργού έρχεται τη στιγμή που ο Άκης Τσοχατζόπουλος αναμένει το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου που θα αποφαίνεται για την πολύκροτη υπόθεσης νομιμοποίησης μαύρου πολιτικού χρήματος που, κατά την μέχρι τώρα έρευνα της Δικαιοσύνης, προέρχονταν από μίζες για τα εξοπλιστικά. Πρόκειται για δυσθεώρητα ποσά που σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, «ξεπλύθηκαν» μέσω της αγοράς πολυτελών ακινήτων.

Οι εξηγήσεις του κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος για την υπόθεση αυτή από τον περασμένο Απρίλιο, κρίθηκαν ανεπαρκείς από τους δικαστές οι οποίοι επέβαλαν ποινή κάθειρξης 10 ετών.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός:

- Δήλωσε το 2006 οικογενειακές καταθέσεις μικρότερες περίπου κατά 20.000 ευρώ, ενώ παράλληλα δεν δήλωσε επενδυτικά προϊόντα (μετοχές και αξιόγραφα) αξίας μικρότερης των 27.000 ευρώ.

- Δεν περιέλαβε στην του 2007 καταθέσεις περίπου 13.000 ευρώ καθώς και επενδυτικά προϊόντα ύψους περίπου 20.000 ευρώ.

-Δήλωσε το 2008 μικρότερες οικογενειακές καταθέσεις περίπου κατά 20.000 ευρώ, ενώ τον επόμενο χρόνο, το 2009, δεν περιέλαβε στην δήλωση του «πόθεν έσχες» το ακίνητο της οδού Διονύσου του Αρεοπαγίτου που αγόρασε η σύζυγός του και προφυλακισμένη Βίκυ Σταμάτη.

Ο τρόπος απόκτησης, εξάλλου, του συγκεκριμένου ακινήτου έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εισαγγελική έρευνα που ακολούθησε σχετικά με την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού, η οποία κατέληξε στην απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την προφυλάκισή του.

Το νεοκλασικό επί της οδού Διονύσου του Αρεοπαγίτου, με εντολή του εφέτη Θ. Κανελλόπουλου έχει δεσμευτεί μετά την απολογία του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας. Πάντως, ο Α. Τσοχατζόπουλος στην απολογία του είχε υποστηρίξει ότι δεν δήλωσε το ακίνητο στη δήλωση του 2010, καθώς αποκτήθηκε το 2009, και ότι έχει στείλει στη Βουλή συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία δικαιολογούν τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κατοχή του.