31 Μαρτίου 2013

Διάψευση Βρούτση για εντολή αναστολής συντάξεων στους κάτω των 60 ετών

Διαψεύδει κατηγορηματικά με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η τρόικα έθεσε θέμα αναστολής της καταβολής συντάξεων σε άτομα κάτω των 60 ετών.
Ταυτόχρονα ο Γιάννης Βρούτσης επισημαίνει πως η κυβέρνηση ουδέποτε θα έκανε αποδεκτό ένα τέτοιο αίτημα.

"Ουδέποτε μου ετέθη από την τρόικα και πολύ περισσότερο δεν απασχόλησε την κυβέρνηση, θέμα αναστολής της καταβολής συντάξεων ή αντικατάστασής τους σε δικαιούχους κάτω των 60 ετών" δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι "σε κάθε περίπτωση τέτοιο αίτημα δεν θα γινόταν αποδεκτό".

Κλιμάκιο της τρόικας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, έθεσε στην κυβέρνηση το θέμα των συνταξιούχων και ιδιαίτερα όσων είναι κάτω των 60 ετών.

"Ή κάνετε κάτι με τους δημόσιους υπαλλήλους, ή να δείτε το θέμα των συνταξιοδοτούμενων κάτω των 60 ετών!", φέρεται να ειπώθηκε, με την επισήμανση του Πολ Τόμσεν να σημαίνει συναγερμό στην κυβέρνηση.

Φέρεται μάλιστα να υπήρξε τέτοια αναστάτωση από το αίτημα των τροϊκανών, ώστε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, να ζητήσει άμεσα να ενημερωθεί για τον αριθμό των συνταξιούχων κάτω των 60 ετών, ο οποίος ανέρχεται σε 700.000 άτομα.

Στην κλειστή σύσκεψη αναφορικά με τη διαφαινόμενη τρύπα άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013 και λίγο προτού αποχωρήσουν από την Αθήνα, οι εκπρόσωποι των δανειστών αιφνιδίασαν την ελληνική πλευρά αφήνοντας να εννοηθεί πως αν δεν προβούν στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση στο θέμα των συνταξιούχων.

"Μια και στα θέματα δαπανών για την υγεία υπάρχει πρόοδος, πρέπει να στραφεί πλέον αλλού το ενδιαφέρον για σοβαρές περικοπές", φέρεται να επισήμανε ο Πολ Τόμσεν.

Πηγές αναφέρουν ότι ο στόχος της τρόικας δεν είναι η πλήρης διακοπή των συντάξεων, αλλά η υιοθέτηση μιας επιδοματικού τύπου λογικής, εκ μέρους του Δημοσίου.

Δηλαδή, η εξεύρεση ενός συστήματος που θα δίνει κάποιο μίνιμουμ ποσό στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, περικόπτοντας όμως την πλήρη σύνταξη που θα λάβουν μετά τη συμπλήρωση των 60 ετών τους.

Αυτό το "βοήθημα", το οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα, ετοιμάζεται να εισηγηθεί η τρόικα θα έχει είτε τη μορφή επιδόματος ίσου με αυτό της ανεργίας, είτε μιας μίνι σύνταξης που θα κόβεται στην περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος βρει εργασία.

Ένα τέτοιο μέτρο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας ενδέχεται να αποφέρει οικονομίες στον κρατικό προϋπολογισμό από 2 έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.