21 Μαρτίου 2013

"Ο Χριστόφιας διατήρησε την Κύπρο έξω από τη μέγκενη τρόικας - ΔΝΤ" έλεγε ο Αλέξης... κι ο Χριστόφιας είχε συμφωνήσει μέχρι και σε κούρεμα καταθέσεων!!

Μετά τη χθεσινή αποκάλυψη Σόιμπλε ότι ο Χριστόφιας είχε συμφωνήσει από τις 23 Νοεμβρίου του 2012 σε κούρεμα καταθέσεων, αποκρατικοποιήσεις κ.λπ., τα όσα είπε μόλις πριν μια βδομάδα ο Α. Τσίπρας επισκεπτόμενος την Κύπρο και συναντώντας τον κομμουνιστή πρώην Πρόεδρο, μπορούν πλέον να καταχωρηθούν στην κατηγορία "κωμωδία".
Απολαύστε τα όπως τα γράφει η ΑΥΓΗ της 15ης Μαρτίου:

Γεγονός “μεγίστης σημασίας” χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφιας και η αριστερή κυβέρνηση κατόρθωσαν “να διατηρήσουν την Κύπρο και τον κυπριακό λαό έξω από τη μέγκενη του μηχανισμού και της τρόικας του ΔΝΤ”.

Στη χθεσινή του επίσκεψη στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλυτική συζήτηση για όλα τα κρίσιμα θέματα: το Κυπριακό, τις σχέσεις με την Ελλάδα, τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με τον Πρόεδρο Χριστόφια, συνάντηση που, όπως τόνισαν μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ διαπιστώθηκε η κοινότητα απόψεων των δύο πλευρών. Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τους πολιτικούς ηγέτες της Κύπρου και συγκεκριμένα τους Α' αντιπρόεδρο του Σ.Κ. ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο και γραμματέα της Κ.Ε. του Σ.Κ. ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη, Άντρο Κυπριανού, γ.γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Μάριο Κάρογιαν (ΔΗΚΟ) και Ν. Αναστασιάδη (ΔΗΣΥ) και απέκτησε συνολική εικόνα για τις εξελίξεις στο νησί. “Φεύγω από την Κύπρο με την πεποίθηση ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός και οι αναταράξεις στο κυπριακό πολιτικό σύστημα μπορεί να ξεπεραστούν” σημείωσε σε σχετικές δηλώσεις του, στις οποίες επεσήμανε τις αδιάκοπες προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για την επίλυση του Κυπριακού, κάνοντας λόγο για αδιάλλακτη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ωστόσο το κύριο συμπέρασμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δυνατότητα που είχε και η ελληνική κυβέρνηση να "αποφύγει την τραγωδία", όπως ονομάζει την προσφυγή στο ΔΝΤ και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, κάτι που επέλεξε να κάνει η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές δανεισμού και διαφορετικές επιλογές αντιμετώπισης της κρίσης. Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε “την παράδοση στους πιστωτές και τους εταίρους", ανέφερε σχετικά ο Αλ. Τσίπρας.

Εξάλλου στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, εξελίξεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκτίμησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στους νέους ενεργειακούς δρόμους που ανοίγονται. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στο γεγονός ότι η κυπριακή ηγεσία ακολουθεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ακούγοντας με προσοχή τις επιλογές διαχείρισης των κοιτασμάτων υδρογανάνθρακα. "Η ύπαρξη ενεργειακών κοιτασμάτων στην Κύπρο πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για την ειρήνη και κίνητρο για την ενότητα του κυπριακού λαού, καθώς ο ορυκτός αυτός πλούτος, είναι πλούτος που ανήκει σε όλον τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους", είπε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: "Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο εύκολος δρόμος, αναγκαίος, αλλά εύκολος, είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ. Ο δύσκολος και ουσιαστικός όμως είναι ο δρόμος της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να καταλήξουν και να καταλήξουμε σε συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και αυτός ο δρόμος απαιτεί μεθοδικότητα, απαιτεί προσήλωση σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, προσήλωση που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει η ελληνική κυβέρνηση".