19 Μαρτίου 2013

Το πόκερ Αναστασιάδη με τους Ρώσους, τα κοιτάσματα και την απειλή μετάδοσης της κρίσης

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Με μέσο πίεσης τον κίνδυνο της μεταφοράς της κρίσης, η Κύπρος προσπαθεί να διαχειριστεί την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τις αποφάσεις του Εurogroup. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ούτε σήμερα προτίθεται η Κυβέρνηση να εισάγει για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που κυρώνει το σχέδιο διάσωσης.
Η αναβολή της ψήφισης από την Κυπριακή Βουλή για αύριο, αν τελικά επιβεβαιωθεί, θα βασιστεί τόσο στο ότι δεν έχουν επιτευχθεί ακόμη οι ισορροπίες για την υπερψήφιση, όσο και στο ταξίδι του Κύπριου υπουργού Οικονομικών στη Μόσχα. Η κυπριακή πλευρά φαίνεται να επιδιώκει μια συμφωνία με τους Ρώσους, η οποία να βασίζεται στα έσοδα από το φυσικό αέριο.

Η αβεβαιότητα που δημιουργείται είναι μεγάλη καθώς τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα παραμένουν κλειστά και αν καθυστερήσει περαιτέρω η έγκριση του σχεδίου, είναι πιθανόν το κλείσιμο των καταστημάτων να παραταθεί και για την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επέτεινε τις ανησυχίες και θα περιέπλεκε πολύ την κατάσταση.

Στην Ελλάδα λειτουργούν 185 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου, ενώ η Λαϊκή Τράπεζα είχε 174, τα οποία και μείωσε στα 151 με προοπτική περαιτέρω μείωσης. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κρατικοποιήσει τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αν προηγουμένως δεν ψηφιστεί η συμφωνία ή δεν εκδώσει η Κύπρος σχετική νομοθετική ρύθμιση. Οπότε η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί τις εξελίξεις μέχρι η Κύπρος να πάρει τις αποφάσεις της ώστε Ελληνική Κυβέρνηση, ΤτΕ και ΤΧΣ να ενεργήσουν στη συνέχεια.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν θυγατρικές των μεγάλων ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, ενώ μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που «στάθμευαν» κεφάλαια στην Κύπρο παρασύρονται τώρα στη δίνη της αβεβαιότητας. Η Κύπρος είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της χώρας μας και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα στις εξαγωγές, θα είναι άμεσες.

Την ίδια στιγμή ο χρόνος τελειώνει και για την Κύπρο, καθώς το λουκέτο στις τράπεζες παγώνει την οικονομία και δημιουργεί πρακτικά προβλήματα ρευστότητας, αφού θα χρειαστούν χρήματα για να πληρωθούν εισαγωγές καυσίμων και άλλων βασικών αγαθών.

Το σχέδιο για διαχωρισμό των κυπριακών τραπεζών σε καλή και κακή τράπεζα είναι ένα σενάριο για το ενδεχόμενο της πτώχευσης, αλλά εκτιμάται ότι είναι ταυτόχρονα και μια ρεαλιστική αποτύπωση της επόμενης ημέρας με στόχο να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης. Σε κάθε περίπτωση, όσο περνά ο χρόνος χωρίς να υπάρχουν αποφάσεις, η αβεβαιότητα μεγαλώνει και ο κίνδυνος αστάθειας αυξάνεται δραματικά.

Οι Κύπριοι φοβούνται ότι το κούρεμα των καταθέσεων και η βίαιη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα θα πλήξει βαρύτατα το χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, που υπολογίζεται ότι συνολικά με τους έμμεσα απασχολούμενους δικηγόρους, λογιστές κλπ αντιπροσωπεύει περίπου το 35% του ΑΕΠ.

Η Κύπρος αδυνατεί να ξεπληρώσει ένα ομόλογο 1,3 δισ. που λήγει τον Ιούνιο, ενώ προς τα τέλη του ίδιου μήνα με αρχές Ιουλίου αναμένεται να υπάρχει η επίσημη επιβεβαίωση για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, γεγονός που θα επέτρεπε στην Κύπρο να αντλήσει κεφάλαια με την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων. Από τη βοήθεια των 10 δισ. ευρώ που δίνει η Ευρώπη, τα 7,5 δισ. προορίζονται για αναχρηματοδότηση δανείων.

Από την άλλη πλευρά, αν γίνει αποδεκτό το κούρεμα των καταθέσεων, οι εκτιμήσεις είναι ότι θα φύγουν από τη χώρα τον πρώτο μήνα το 10% των καταθέσεων, εκροή που η κυπριακή πλευρά θα μπορέσει να διαχειριστεί με τη στήριξη φυσικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

newmoney.gr