Η Σλοβενία δεν χρειάζεται πακέτο διάσωσης και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες, ξεκαθάρισε η πρωθυπουργός Αλένκα Μπράτουσεκ, απορρίπτοντας, ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο προσφυγής σε μια συμφωνία, όπως αυτή για τη διάσωση της Κύπρου.
Η σλοβενική κυβέρνηση χαιρέτισε τη συμφωνία για την Κύπρο, ωστόσο η κ. Μπράτουσεκ έσπευσε να διευκρινίσει πως η χώρα της μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών θεμάτων. "Κάθε σύγκριση με την Κύπρο σε σχέση με αυτό το θέμα, αυτή την περίοδο, είναι μη αναγκαία και ανεπίτρεπτη" ανέφερε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ.
Η κ. Μπράτουσεκ προέβη στις παραπάνω δηλώσεις ύστερα από την εμφάνιση δημοσιευμάτων σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία υπογραμμίζεται πως εάν η Σλοβενία δεν καταφέρει να λάβει δραστικά μέτρα το επόμενο δίμηνο για την επίλυση της κρίσης και την ολοκλήρωση της σύστασης της αποκαλούμενης "κακής τράπεζας", η πιθανότητα να ζητήσει πακέτο διάσωσης, θα αυξηθεί, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι το "κούρεμα" των καταθέσεων στην Κύπρο αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση και δεν μπορεί να επαναληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως λύση σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Σλοβενία. Ωστόσο, μερίδα οικονομολόγων από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας, όπως ο Ζόζε Ντάμιγιαν, υπογραμμίζει πως η περίπτωση της Κύπρου έδειξε ποιες είναι οι συνθήκες που μπορούν να περιμένουν οι υποψήφιες χώρες για τη λήψη πακέτων διάσωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Σλοβενίας.
Πάντως, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας Μάρκο Κράνιετς εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Σλοβενία δεν θα ακολουθήσει τα "βήματα" της Κύπρου.
Όπως είπε, το μέγεθος του τραπεζικού τομέα στην Κύπρου έφθασε να είναι οκτώ φορές το μέγεθος του ΑΕΠ, συνθήκες που δεν μπορούν να εμφανιστούν στη Σλοβενία. Ο ίδιος τόνισε ότι το ποσοστό των "κακών" δανείων στη Σλοβενία αντιστοιχεί περίπου στο 20% του ΑΕΠ και το ποσό τους στα επτά δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Κράνιετς εκτίμησε ότι οι προσπάθειες της Σλοβενίας για την επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα στεφθούν με επιτυχία, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών.