12 Μαρτίου 2013

Αντικαραμανλική... συνιστώσα όλος ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα μαχαίρια βγήκαν χθες το βράδυ στην Κουμουνδούρου, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συνεδρίαση της Γραμματείας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκαν όλες οι πρωτοβουλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα - ιδιαίτερα οι «ύμνοι» στον καραμανλισμό.


Παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, κορυφαία στελέχη του κόμματος, προερχόμενα κυρίως από τη μειοψηφία, εξέφρασαν δυσαρέσκεια γιατί, παρά τις αποφάσεις της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής, εξακολουθούν να μαθαίνουν... τελευταίοι τις σημαντικές πρωτοβουλίες της ηγεσίας.

«Εμείς μεγαλώσαμε μαθαίνοντας ότι ο Καραμανλής κατέστρεψε αυτόν τον τόπο με την πολιτική του και τις επιλογές του, είναι δυνατόν τώρα να ακούμε ότι ήταν ριζοσπαστικός στον συντηρητισμό του;» ήταν μια ενδεικτική τοποθέτηση μέλους της Γραμματείας για την ομιλία Τσίπρα στην πρόσφατη εκδήλωση για τη μνήμη του αείμνηστου Κ. Καραμανλή. Παρόμοια βέλη εξαπολύθηκαν και για το θερμό φλερτ με στελέχη που προέρχονται από το λεγόμενο ανδρεοπαπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη διημερίδα των ιδρυμάτων του Γεράσιμου Αρσένη και το Ινστιτούτου Levy.
Τον τόνο έδωσε η εισήγηση του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος υπενθύμισε με ζωηρό τόνο την περίφημη «συλλογικότητα» του κόμματος, η οποία μάλιστα κατέβηκε και σε ψηφοφορία στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή.

Επί της ουσίας, ο κ. Λαφαζάνης έβαλε θέμα ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η θέση της μειοψηφίας για ζητήματα στρατηγικής αλλά και τακτικής.

Τα πνεύματα άναψαν με το «καλημέρα» της συνεδρίασης, όταν στελέχη προσκείμενα στον Αλέξη Τσίπρα, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης, με ιδιαίτερα επιθετικό τόνο έστειλαν το μήνυμα στη μειοψηφία: «Τι θέλετε, επιτέλους; Να περιμένουμε μέχρι να αποφασίσουν οι συνιστώσες αν και πότε θα διαλυθούν;». Οπως σχολίαζαν στελέχη της Γραμματείας, το μήνυμα πίσω από τις λέξεις του κ. Σκουρλέτη ήταν «σε όποιον δεν αρέσει...».
Τόσο στελέχη του Ρεύματος όσο και συνιστωσών, όπως ο Αντ. Νταβανέλλος, στήριξαν την τοποθέτηση Λαφαζάνη κάνοντας λόγο για «συμβολισμούς που παρήγαγαν λάθος πολιτικά σημαινόμενα.

Αντιδράσεις και εκ των έσω για το «φαστ-τρακ» συνέδριο
Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε περισσότερο όταν έγινε σαφές ότι η ηγετική ομάδα έχει την πρόθεση να κάνει ένα συνέδριο «φαστ-τρακ» τον Ιούνιο. Εντονες αντιρρήσεις εξέφρασαν ακόμη και στελέχη απόλυτα εναρμονισμένα με τη γραμμή Τσίπρα, όπως ο εξ απορρήτων του και έχων ρόλο συντονιστή σε διάφορες ομάδες Αλέκος Φλαμπουράρης. Διεξαγωγή συνεδρίου τον προσεχή Νοέμβριο και όχι τον Ιούνιο ζήτησαν οι περισσότερες συνιστώσες, μεταξύ των οποίων και η περίφημη Ανάσα, δηλαδή η ΑΚΟΑ και η Ρόζα, αλλά και η ΚΟΕ, που παίζει έναν ρόλο «ενδιάμεσου».

TA NEA