07 Μαρτίου 2013
Αντιμνημόνιο για την κονόμα: Δεκατρείς εταιρείες διαθέτει στην Κόστα Ρίκα ο οδηγός του Γκρίλο
[Για δες τι τραβάει το νέο ίνδαλμα των πατριωτών του κ@λου!]
Μπορεί εδώ και δέκα χρόνια να ακολουθεί πιστά τον Μπέπε Γκρίλο και να είναι η σκιά του σε κάθε βήμα, όμως αυτό δεν εμπόδισε τον 43χρονο Βάλτερ Βετζόλι να επεκταθεί επιχειρηματικά.
Έτσι, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ στο ιταλικό πολιτικό περιοδικό «L'Espresso», ο οδηγός και έμπιστος συνεργάτης του Γενοβέζου κωμικού, φέρεται πως έχει στην ιδιοκτησία του δεκατρείς εταιρίες στην Κόστα Ρίκα, μέσω των οποίων δραστηριοποιείται στον χώρο των ακινήτων, κάνει επενδύσεις και κατασκευές, ενώ σκοπεύει να χτίσει και πολυτελές resort.
Στην κατάμεστη πλατειά Σαν Τζοβάνι στην Ρώμη, ο Γκρίλο τον είχε παρουσιάσει στους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του ως «τον άνθρωπο που καταπιάνεται με τα λογιστικά, με προστατεύει, τα έχει όλα υπό έλεγχο. Είναι ένα υπέροχο παιδί». Με λίγα λόγια έδειχνε απεριόριστη εμπιστοσύνη στον, εναλλακτικό με μακριά μαλλιά και τατουάζ, Βετζόλι.
Τέσσερις από τις δεκατρείς εταιρίες, αυτού του «υπέροχου παιδιού», καλύπτονται από την ανωνυμία της «sociedad anonima», η οποία προστατεύει τα δεδομένα των μετόχων, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό ποιος τις έχει χρηματοδοτήσει.
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το «L'Espresso», ανάμεσα στους διαχειριστές ξεχωρίζει, πέρα από τον Βετζόλι και η Ναντερέχ Τατζίκ, δηλαδή η κουνιάδα του Γκρίλο, αδελφή της συζύγου του Παρβίν.
Στην εταιρία με επωνυμία «Armonia Parvin sa», που δανείζεται το όνομα της συζύγου του επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, η πρόεδρος Ναντερέχ Τατζίκ και ο γραμματέας Βάλτερ Βετζόλι, υποστηρίζονται από ένα τρίτο στέλεχος, τον Ιταλό που ζει στην Κόστα Ρίκα, Ενρίκο Κούντζι. Ο τελευταίος, μάλιστα, το 1996 είχε εμπλακεί σε υπόθεση εμπορίου ναρκωτικών, ενώ είχε συλληφθεί στην Κόστα Ρίκα και έπειτα απελάθη στην Ιταλία, όπου για τρεις μήνες φυλακίστηκε στις φυλακές της Ρεμπίμπια της Ρώμης.
«Σε τι χρησιμεύει αυτός ο αστερισμός εταιριών;», αναρωτιέται το περιοδικό, χωρίς να μπορεί να δώσει σαφή απάντηση στο δύσκολο αυτό ερώτημα, καθώς όπως αναφέρει το δημοσίευμα «τη δυσκολία ενισχύει το γεγονός ότι το επίπεδο διαφάνειας στις πληροφορίες που έχουν σχέση με επιχειρήσεις, είναι από τα πιο χαμηλά σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα της κεντρικής Αμερικής, βρίσκεται στην μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων από το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας».
Παρόλα αυτά, το περιοδικό κατάφερε να ανακαλύψει ότι μία από τις εταιρίες των Βετζόλι-Τατζίκ έχει ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο: να κατασκευάσει μια πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα σε έκταση τριάντα εκταρίων, στον κόλπο του Παπαγκάγιο, περιοχή που φημίζεται για τα κρυστάλλινα νερά και την πλούσια βλάστησή της.
Την ίδια ώρα, ο Γκρίλο εξακολουθεί να επιτίθεται στους Ιταλούς δημοσιογράφους κατηγορώντας τους ότι έχουν στόχο να εξευτελίσουν το Κίνημα Πέντε Αστέρων, καθώς «είναι πληρωμένοι από τα κόμματα», τονίζοντας πως «η μανία των τηλεοπτικών καναλιών εναντίον του Κινήματος, έχει φτάσει στα όρια του σοκαριστικού, του νοσηρού, του αρρωστημένου, του τερατώδους».
Πρότεινε, μάλιστα, να ιδιωτικοποιηθούν δύο από τις κρατικές συχνότητες Rai, ώστε να μην βρίσκονται στα χέρια των κομμάτων, μια και «αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό».
Μπορεί, βέβαια, να σνομπάρει τον ιταλικό Τύπο, αλλά είναι ιδιαίτερα θετικός απέναντι στους ξένους δημοσιογράφους. Έτσι, δίνοντας συνέντευξη στο περιοδικό Time, προειδοποίησε πως «αν αποτύχουμε, τότε η βία θα ξεχυθεί στους δρόμους, μια και μισός από τον ιταλικό λαό δεν αντέχει πια». Όπως τόνισε, όλα ξεκίνησαν στην Ιταλία, «ο φασισμός γεννήθηκε εδώ, οι τράπεζες γεννήθηκαν εδώ, ανακαλύψαμε το χρέος, ακόμα και η μαφία γεννήθηκε εδώ. Όλα ξεκίνησαν από εδώ».
Μιλώντας από τη βίλα του, δήλωσε πως το κίνημά του θέλει «το 100% της Βουλής, όχι το 20%, το 25% ή το 30%. Όταν το κίνημα θα φτάσει το 100%, όταν οι πολίτες θα γίνουν Κράτος, τότε το κίνημα δεν θα έχει πια λόγο να υπάρχει. Στόχος είναι να διαλυθεί».
Σε ερώτηση, τι είναι αυτό που τον ενοχλεί περισσότερο, απάντησε «τα media, όχι οι τοπικές εφημερίδες, αλλά εκείνες που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, τα επτά κανάλια και οι τρεις εφημερίδες, που ανήκουν στο σύστημα».