22 Μαρτίου 2013

Το «Κυβερνείο» που έγινε ερείπιο

Καθιερώθηκε ως «Παλατάκι», παρόλο που η βασιλική οικογένεια έμεινε σ' αυτό μόλις... μία νύχτα. Λέγεται αλλιώς και «Κυβερνείο», αλλά ποτέ δεν λειτούργησε ως τέτοιο. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως κατοικία των μη Θεσσαλονικιών υπουργών Μακεδονίας - Θράκης (και παλαιότερα Βορείου Ελλάδος), ενώ προτιμούσε να διαμένει σ' αυτό ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν επισκεπτόταν τη Θεσσαλονίκη, τόσο ως πρωθυπουργός όσο και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.



Το επιβλητικό διώροφο, που σήμερα ρημάζει εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου και της υγρασίας, βρίσκεται στο καλύτερο ίσως «οικόπεδο» της Θεσσαλονίκης, πάνω στο Καραμπουρνάκι ή Μικρό Εμβολο. Από εκεί βλέπει ολόκληρη την πόλη και το παραλιακό της μέτωπο, «επιβλέπει» τη ναυσιπλοΐα στον Θερμαϊκό Κόλπο και ατενίζει δυτικά και νότια τις κορυφογραμμές των Πιερίων, του Ολύμπου και του Πηλίου.



Μια «αυτοψία» στο εσωτερικό του προκαλεί θλίψη στον επισκέπτη, αφού θυμίζει ελάχιστα την παλιά του αίγλη. Τοίχοι και ταβάνια έχουν «φουσκώσει» από την υγρασία, η σκουριά αλλοιώνει τα μέταλλα στις πόρτες και όσα έπιπλα έχουν απομείνει είναι πακεταρισμένα σαν έτοιμα για μετακόμιση.

Ο,τι πολύτιμο κοσμούσε το σπίτι, όπως πίνακες, χαλιά, έργα τέχνης και αντικείμενα μουσειακής αξίας, έχει απομακρυνθεί και βρίσκεται φυλαγμένο σε αποθήκες ή μουσεία.





Πηγή: Εθνος