02 Μαρτίου 2013

Σαν εξωγήινος υποδέχθηκε ο Γκρίλο τους δημοσιογράφους...

Nτυμένος ως...φιγούρα βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας υποδέχθηκε ο Μπέπε Γκρίλο τους δημοσιογράφους που πήγαν το πρωί του Σαββάτου στο εξοχικό του ζητώντας να μάθουν ποιες θα είναι οι επόμενες πολιτικές κινήσεις του.

Ο κωμικός ηθοποιός και αρχηγός του Κινήματος "Πέντε Αστέρια", που αναδείχθηκε ρυθμιστής της πολιτικής ζωής της Ιταλίας, παρέμεινε αμίλητος.

Μέσα από το blog του, ωστόσο, διακήρυξε ότι οι γερουσιαστές του κόμματός του δεν είναι ζώα για να τους αγοράσει το κεντροαριστερό κόμμα ώστε να εξασφαλίσει κυβερνητική πλειοψηφία. Το Κίνημα δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε καμία κυβέρνηση, αλλά θα εξετάζει κατά περίπτωση τη στήριξη ορισμένων νομοσχεδίων, διακήρυξε ο Γκρίλο.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό "Focus" είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει μια κυβέρνηση της κεντροαριστεράς με την κεντροδεξιά.

"Αν ο Μπερσάνι και ο Μπερλουσκόνι προτείνουν άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, ανωτατο όριο δυο θητείες για κάθε βουλευτή και κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, θα ήμασταν έτοιμοι να στηρίξουμε αμέσως μια τέτοια κυβέρνησή τους. Αλλά δεν θα το κάνουν. Μπλοφάρουν για να κερδίσουν χρόνο" δήλωσε στο "Focus" ο Μπέπε Γκρίλο.

Mέσα από τη συνέντευξή του στο περιοδικό, τόνισε ότι το ιταλικό οικονομικό σύστημα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και απείλησε με επιστροφή στη λιρέτα. "Σε έξι μήνες -είπε- το κράτος δεν θα μπορεί πια να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και θα καταρρεύσει. Εάν συνεχίσουμε να πληρώνουμε κάθε χρόνο 100 δισ. σε τόκους θα πεθάνουμε".

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Ναπολιτάνο συνέστηνε σε όλους σοβαρότητα και να προστατεύουν την εικόνα της Ιταλίας στο εξωτερικό, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν απέκλειει νέα προσφυγή στις κάλπες.