Την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσον σκληρών διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ για ένα πακέτο διάσωσης, η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους αναφορικά με τα ενεργειακά κοιτάσματα του νησιού.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία απειλεί την Κύπρο να μην χρησιμοποιεί ως collateral τους φυσικούς πόρους του νησιού, τονίζοντας ότι αυτό «μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κρίση στην περιοχή».
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «η ιδέα της ελληνοκυπριακής διοίκησης να προσφέρει τους φυσικούς πόρους του νησιού ως εγγύηση (collateral) για ένα επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης ή για τη δημιουργία οποιουδήποτε άλλου σχήματος δανεισμού εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, αγνοώντας τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού, είναι μια επικίνδυνη εκδήλωση της ψευδαίσθησης ότι είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες του νησιού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κρίση στην περιοχή».
Η ανακοίνωση συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι «η τουρκική πλευρά είναι δεσμευμένη να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της δικής της υφαλοκρηπίδας και να διατηρεί τη στήριξή της στην τουρκοκυπριακή πλευρά».
Επίσης, επισημαίνουν ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει κάνει δύο εκκλήσεις/προτάσεις για συνεργασία στην ελληνοκυπριακή πλευρά για μια δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων, στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 και στις 29 Σεπτεμβρίου 2012. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ωστόσο, δεν έχει απαντήσει θετικά σε αυτές τις εκκλήσεις μέχρι σήμερα. Δεν είναι αποδεκτό το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά χρησιμοποιεί την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, ως μια ευκαιρία για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων».
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης στο νησί. Το όραμα της Τουρκίας για το νησί και την Ανατολική Μεσόγειο είναι αυτό της κοινής ευημερίας, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Τα οικονομικά προβλήματα, όπως και οι πολιτικές διαμάχες, μπορούν να ξεπεραστούν δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ειρήνης, συμφιλίωσης και συνεργασίας στο νησί.
Οι δύο ιδρυτικοί λαοί του νησιού πρέπει να αποφασίσουν από κοινού τι είδους μέλλον θέλουν και με τη συμμετοχή των μητέρων πατρίδων τους πρέπει να καθιερώσουν μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Η τουρκική πλευρά αναμένει οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν αμέσως με ένα πνεύμα κοινής ευημερίας και ασφάλειας.
Δεν είναι προτίμησή μας, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ότι θα πρέπει να οδηγήσει σε μια κρίση. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία και μια νέα αρχή για την ειρήνη και την επίτευξη βιώσιμης λύσης.
Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα γίνουν ποτέ μειονότητα σε ένα ελληνικό κυπριακό κράτος, η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει αυτό με οιονδήποτε τρόπο. Ωστόσο η Τουρκία θα σεβαστεί τις προτιμήσεις των δύο λαών στο νησί. Δεδομένου ότι αυτή η προτίμηση θα μπορούσε να αφορά τη δημιουργία μιας νέας εταιρικής σχέσης –της οποίας οι παράμετροι είναι γνωστές- εάν οι Ελληνοκύπριοι πρόκειται να δράσουν μονομερώς σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους στα νότια του νησιού και εάν δεν επιθυμούν μια συνεργασία με τους Τουρκοκυπρίους, θα μπορούσε επίσης να είναι για τη διαπραγμάτευση μιας λύσης δύο κρατών».
Επισημαίνεται ακόμη ότι «ο μόνος τρόπος για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων του νησιού πριν από κάθε διευθέτηση, προέρχεται μέσω μιας συμφωνίας σύμφωνα με τις προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά το 2011 και το 2012, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και ως εκ τούτου μέσω της σαφής συγκατάθεσης της τουρκοκυπριακής πλευράς αναφορικά με τον επιμερισμό αυτών των φυσικών πόρων.
Με βάση αυτή την αντίληψη, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να εργαστούν με την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους».
Πηγή:www.capital.gr