23 Μαρτίου 2013

Το παρασκήνιο της πώλησης των κυπριακών τραπεζών στην Πειραιώς

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Με τα συμβόλαια ανά χείρας αντιπροσωπεία του ομίλου της Πειραιώς ταξιδεύει σήμερα για την Κύπρο για την διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών της συμφωνίας και την υπογραφή των σχετικών εγγράφων με τις διοικήσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής.


Το Ταμείο Χρηματιπιστωτικής Σταθερότητας, σε... ανοιχτή γραμμή με την Τράπεζα της Ελλάδος και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατέληξαν στην επιλογή της Τρ. Πειραιώς για την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Ο όμιλος που δημιουργείται με την Τρ. Πειραιώς, την Αγροτική, τη Γενική, τις δύο κυπριακές και εκτός απροόπτου τη Millennium θα διαθέτει ενεργητικό της τάξης των 100 δισ. ευρώ, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η συναλλαγή τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Τράπεζα, αρχικά εξαιρέθηκε από το πακέτο των «τριών», ωστόσο το μέλλον της αναμένεται να κριθεί από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να αποτελέσει προσθήκη της τελευταίας στιγμής. Το μέγεθός της επιτρέπει κάτι τέτοιο, αφού δεν μεταβάλει ουσιαστικά το κόστος. Μάλιστα, πηγές της ΤτΕ έχουν θέσει θέμα επέκτασης της συμφωνίας. Η ιδέα δεν έχει απαντηθεί και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα εξεταστεί η υλοποίηση της συγκεκριμένης προοπτικής ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Πως όμως φτάσαμε μέχρι εδώ; Το ενδεχόμενο απόσχισης των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών είχε διατυπωθεί για πρώτη φορά από την προηγούμενη κυβέρνηση της Κύπρου στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο. Τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε απορρίψει το αίτημα, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες που δεν είχαν διαψευσθεί – ήταν αντίθετη όχι μόνο η κυβέρνηση της Αθήνας αλλά και η τρόικα αφού θα έπρεπε να αυξηθεί το μέγεθος του δανείου.

Τα προβλήματα της Κύπρου διογκώθηκαν και μετά την απόφαση του Eurogroup η «αποξένωσή» τους αποτελούσε μονόδρομο, πόσω μάλλον μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για διάσπαση της Λαϊκής, καθώς βασικό μέλημα ήταν η διασφάλιση των καταθέσεων στα ελληνικά υποκαταστήματα. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε την επίλυση του προβλήματος για να μην υπάρξουν πιέσεις στο εγχώριο σύστημα, καθώς το ενδεχόμενο ενός bank run ήταν ορατό.

Ο παράγοντας που θα έκρινε τον πλειοδότη δεν ήταν μόνο οικονομικός. «Κάθε πρόταση ήταν στην ουσία ένα μικρό business plan με οικονομικούς όρους και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο», σημειώνουν αρμόδια στελέχη.

Οι πληροφορίες ήθελαν και τους τρεις συστημικούς ομίλους να ενδιαφέρονται για τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, ωστόσο τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα ήταν διαφαινόμενο.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η Εθνική δεν θα ήθελε να αναλάβει το βάρος των κυπριακών τραπεζών, αφενός γιατί την απασχολεί σε σημαντικό βαθμό η ενοποίηση με τη Eurobank και αφετέρου γιατί υπήρχε πιθανότητα να προκύψουν προβλήματα με την επιτροπή ανταγωνισμού.

«Όταν εκφράζονται ανησυχίες για το μέγεθος Εθνικής - Eurobank, γίνεται εύκολα αντιληπτό τι θα γινόταν στην περίπτωση που η Εθνική απορροφούσε και τις κυπριακές τράπεζες», τονίζει στέλεχος του ομίλου. Αυτός ήταν, μεταξύ άλλων, ο λόγος που η Εθνική τελικά δεν κατέθεσε φάκελο για την απόκτηση της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής στην τελική φάση.

Η Alpha Bank από την πλευρά της υπέβαλε πρόταση ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν... καιγόταν για την εξαγορά των κυπριακών τραπεζών. Μάλιστα, άλλες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η πρόταση από πλευράς Alpha που δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να προχωρήσει, λόγω των προϋποθέσεων που έθετε. Και η «εντολή» από το Eurogroup ήταν σαφής: Τα κυπριακά υποκαταστήματα θα πρέπει πωληθούν με συγκεκριμένους όρους.

Έτσι, η ολοκληρωμένη πρόταση της Πειραιώς αποτελούσε, σχεδόν, μονόδρομο, ενώ υπήρχε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο «συγκατοίκησης» με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο ΤΧΣ... μέχρι νεωτέρας.

Η ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών αναμένεται να κοστίσει περί τα 1,5 δις. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δις. ευρώ θα καλυφθεί από το «μαξιλάρι» που διαθέτει το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ τα υπόλοιπα θα καταβληθούν από το κυπριακό δημόσιο.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τους εργαζόμενους. Το δυναμικό της τάξης των 5.000 υπαλλήλων που «μετακομίζει» στον όμιλο της Τρ. Πειραιώς αγωνιά για την επόμενη ημέρα, καθώς σε μία μεγάλη συγχώνευση η αναζήτηση συνεργειών μέσω της μείωσης του λειτουργικού κόστους θεωρείται δεδομένη. Αυτό είναι το σκέλος της συμφωνίας που καλείται να αντιμετωπίσει από την Τρίτη η διοίκηση της Πειραιώς.

Τα μεγέθη των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Καταθέσεις ύψους 13 δισ. ευρώ και χορηγήσεις της τάξης των 20 δισ. ευρώ διαθέτουν στην Ελλάδα οι Τράπεζα Κύπρου και CPB (πρώην Λαϊκή). Το δίκτυο των υποκαταστημάτων τους διαμορφώνεται στα 300, ενώ απασχολούν περί τους 5.000 εργαζόμενους.

Η Τράπεζα Κύπρου ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα το 1991, σημειώνοντας σταθερά ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μερίδιο 5% στην εγχώρια αγορά. Διαθέτει 181 υποκαταστήματα στην Ελλάδα και εργοδοτεί σχεδόν 2.300 άτομα. Η τράπεζα έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 9,472 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, βάσει των αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2012. Οι καταθέσεις ανέρχονται στα 6,511 δισ. ευρώ. Για το εννεάμηνο του περασμένου έτους, η Τρ. Κύπρου εμφάνισε προβλέψεις για την απομείωση δανείων 436 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι ζημιές μετά φόρων να διαμορφωθούν στα 288 εκατ. ευρώ. Πριν λίγο καιρό, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της τράπεζας, μέσω του οποίου αποχώρησαν 229 υπάλληλοι και μειώθηκε το μισθολογικό κόστος κατά 8,5%.

Το 1991 η Λαϊκή Τράπεζα εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και κυρίως αναπτύχθηκε μετά τη συγχώνευση με την Εγνατία Τράπεζα και τη Marfin. Σήμερα ο αριθμός των υποκαταστημάτων της έχει μειωθεί σημαντικά σε 130 από 157 πέρσι. Απασχολεί περί τους 2.000 εργαζόμενους, ενώ οι καταθέσεις διαμορφώνονται στα 6 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις στα 9,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2012. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα ανήλθε στο 40,1% στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Πηγή:www.capital.gr