04 Μαρτίου 2013

Αντ. Σαμαράς: «Προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο για την ΑΟΖ» (βίντεο)

Με τη φράση «σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» ξεκίνησε τις δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Με αφορμή την υπογραφή 25 συμφωνιών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι στο χέρι των δύο πλευρών να πυκνώσουν οι καλές μέρες. «Βάζουμε την ανάπτυξη στο θέμα της ειρήνης» τόνισε χαρακτηριστικά.


Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν τέθηκε το θέμα της ΑΟΖ ή της Χάλκης, ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι θέσεις της Ελλάδας για τα δύο αυτά ζητήματα είναι γνωστές, ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτή η στιγμή για αναλυτική συζήτηση.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια οι διμερείς σχέσεις βελτιώνονται συνεχώς, πράγμα που αποδεικνύεται και από την υπογραφή των 25 συμφωνιών.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Αγκυρας-Βρυξελλών, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Αθήνα υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ερντογάν: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βελτιώνονται κάθε μέρα
«Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας βαίνουν προς το καλύτερο κάθε μέρα», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μετά την υπογραφή 25 συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως είπε, «η υπογραφή αυτών των συμφωνιών είναι ένδειξη της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στους τομείς συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «οι μειονότητες που κατοικούν στις δύο χώρες αξίζουν μία ζωή που χαρακτηρίζεται από ευμάρεια και ειρηνικές συνθήκες διαβίωσης», επισημαίνοντας ότι οι διαφορές, που, όπως είπε, υπάρχουν, «μπορούν να ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου που είναι σε εξέλιξη».

Σε ότι αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση «η Ελλάδα δεν φείδεται καμίας προσπάθειας στην υποστήριξη των προσπαθειών μας».

Για το Κυπριακό είπε ότι η Τουρκία θέλει «να αποτελέσει ένα ιστορικό παρελθόν».

  naftemporiki.gr

 
Συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν από newsview