Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Η εξόρυξη χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων σε Χαλκιδική και Θράκη συγκαταλέγονται στις επενδύσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με σφοδρή πολεμική, τμήματος των τοπικών κοινωνιών της Βόρειας Ελλάδας.
Αποτελούν «κόκκινο πανί», επειδή η εξορυκτική δραστηριότητα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στα ύδατα, τον αέρα και το υπέδαφος, σύμφωνα με όσους αντιτίθενται με την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της Eldorado Gold Corp. στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής και στη Θράκη.
Θα μπορούσε, τελικά, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού, χαλκού, ασημιού και μολύβδου, αξίας άνω των 25 δισ. ευρώ, να μετατραπεί, τηρουμένων των αναλογιών, σε Τσερνόμπιλ Νο2, όπως υποστηρίζουν όσοι αντιδρούν στις συγκεκριμένες επενδύσεις;
Το τοξικό κυάνιο…
Ένας από τους πυλώνες της επιχειρηματολογίας κατά των επενδύσεων χρυσού είναι η χρήση κυανίου, στην εξόρυξη και κατεργασία χρυσού.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη χημική τοξική ουσία δεν θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της εξορυκτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική, καθώς η περιβαλλοντική άδεια απαγορεύει ρητά τη χρήση κυανίου!
«Προκύπτει νομική υποχρέωση από την περιβαλλοντική άδεια που δεσμεύει για την μη χρήση κυανίου στις Σκουριές» σημείωσε στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως, επίσης, αναφέρει στο φακό του CapitalTV ο επικεφαλής της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., Πέτρος Στρατουδάκης, το κυάνιο δεν θα χρησιμοποιηθεί, στο έργο της εξόρυξης, καθώς δεν είναι απαραίτητο.
Όπως προσθέτει, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, η Eldorado Gold έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή ύψους 50 εκατ. ευρώ, ως εχέγγυο ότι η εταιρεία, στο πλαίσιο της εξορυκτικής δραστηριότητάς της, πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας.
…και η καταστροφή των υδάτων
Όσον αφορά στην καταστροφή των υδάτινων πόρων της περιοχής από την εξορυκτική δραστηριότητα, ο κ. Στρατουδάκης σημειώνει ότι η μελέτη διαχείρισης των υπόγειων υδάτων έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Γεωμεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) που είναι «ο αρτιότερος φορέας για τα ύδατα».
«Στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επί πολλά χρόνια, έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες και οι προδιαγραφές για το πώς πρέπει να πραγματοποιείται η διαχείριση τέτοιου είδους θεμάτων. Αυτό, εξάλλου, είναι το κριτήριο βάσει του οποίου οι ελληνικές υπηρεσίες ενέκριναν την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου» εξηγεί ο κ. Στρατουδάκης.
Η καταστροφή του αρχέγονου δάσους…
Μία ακόμη βασική αιτίαση όσων αντιδρούν με την εξόρυξη και κατεργασία χρυσού στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής σχετίζεται με την πρόκληση μη αναστρέψιμων περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο αρχέγονο δάσος στις Σκουριές.
Τι απαντούν τα εμπλεκόμενα μέρη;
«Ενδεικτικά στην περιοχή των Σκουριών, θα γίνει επέμβαση σε περίπου 3.500 έως 4.000 στρέμματα. Η υλοτομία σε αυτή την περιοχή αφορά μόνο το 0,4% της δασικής κάλυψης της περιοχής. Η επέμβαση αφορά το 0,01% του δρυοδάσους και στο 2,2% του δάσους Οξιάς, ενώ δεν θα γίνει καμία απολύτως επέμβαση στις Καστανιές» είχε σημειώσει τον Δεκέμβριο ο κ. Παπαγεωργίου.
«Βεβαίως και θα υπάρξει επέμβαση στο δάσος, η οποία θα είναι πολύ μικρότερη, συγκριτικά με παρεμβάσεις σε άλλες δασώδεις περιοχές της Ελλάδας στο πλαίσιο δραστηριοτήτων real estate» σημειώνει ο κ. Στρατουδάκης.
…το ξεπούλημα
Την ίδια στιγμή, όπως υποστηρίζουν οι «εχθροί» των επενδύσεων χρυσού, το Δημόσιο παραχώρησε στην Ελληνικός Χρυσός, έναντι πινακίου φακής, έκταση 3.800 στρεμμάτων.
«Μας παραχωρήθηκε έκταση 3.800 την οποία πληρώσαμε. Η ξυλεία, που περιλαμβάνεται στην έκταση, παραδίδεται στο Δημόσιο με δικά μας έξοδα. Δείτε στο δασαρχείο Αρναίας, εάν πληρώσαμε για την έκταση. Μπαίνει, βέβαια, μία απορία. Πώς έχουν όποιο χαρτί θέλουν (σ.σ.: όσοι αντιτίθενται με την επένδυση), ενώ το συγκεκριμένο δεν το έχουν;» σημειώνει ο κ. Στρατουδάκης.
…και το τοξικό νέφος σκόνης
Ένα ακόμη… πυρακτωμένο βέλος, κατά των επενδύσεων χρυσού, που εξακοντίζουν όσοι είναι αντίθετοι με τις επενδύσεις χρυσού, αφορά το τοξικό νέφος σκόνης που θα πλήξει την περιοχή.
Τι απαντά ο επικεφαλής της Ελληνικός Χρυσός;
«Υπάρχει μία αιτίαση, σύμφωνα με την οποία η σκόνη που θα παράγεται από τις Σκουριές θα είναι περισσότερη από την παραγωγή του μεταλλείου. Το παραδίδω στην κοινή λογική! Η σκόνη που θα παράγεται, όπως προκύπτει από τα μοντέλα, είναι όσο το βάρος δύο ανθρώπων. Εάν αυτό είναι πρόβλημα, να καταργήσουμε τους χωματόδρομους.
Υπάρχει και ένα άλλο θέμα στις Σκουριές, σχετικά με την επιφανειακή εκσκαφή που εμφανίζεται γιγάντια και φαραωνική.
Έχει 700 μέτρα διάμετρο και 220 μέτρα βάθος. Είναι η αντίστοιχη με τα μεγάλα λατομεία που λειτουργούν στην Ελλάδα. Νομίζω, όμως, ότι διαθέτει ένα χαρακτηριστικό που αποκρύπτεται, επιμελώς.
Στις Σκουριές σχεδιάσαμε ένα μεταλλείο, όπου η αποκατάσταση του περιβάλλοντος να γίνεται παράλληλα με την παραγωγή. Η επιφανειακή αυτή εκσκαφή σχεδιάστηκε, ώστε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκμετάλλευσής της, να χρησιμοποιηθεί ως χώρος απόθεσης. Στις Σκουριές, η έννοια αποκατάστασης περιβάλλοντος είναι ενσωματωμένη στην παραγωγική διαδικασία» αναφέρει ο κ. Στρατουδάκης.
Σχετικά με το δεύτερο έργο εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα Θράκης, που αναμένεται η έγκριση της περιβαλλοντικής αδειοδότησής του, ο γενικός διευθυντής της Χρυσωρυχεία Θράκης, Γιώργος Μαρκόπουλος σημειώνει ότι τηρείται πλήρως η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Οι "ανεξάρτητες" μελέτες
Όσον αφορά, τέλος, τις «ανεξάρτητες» επιστημονικές μελέτες, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Παπαγεωργίου είχε καλέσει, τον περασμένο Δεκέμβριο, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -υποστηρίζουν ότι βάσει των «ανεξάρτητων» εκθέσεων, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου στη Χαλκιδική είναι άκυρη- να καταγγείλουν τους δημόσιους λειτουργούς που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.
Ο κ. Παπαγεωργίου είχε θέσει, πριν από μερικούς μήνες, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημαντικά ερωτήματα που παραμένουν, ακόμη, αναπάντητα.
Ασημάκης Παπαγεωργίου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
"Αν έχετε στοιχεία, καταγγείλετε τους επιστήμονες και τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους"
«Για τις επιστημονικές προσεγγίσεις, στις οποίες αναφέρεστε με τον όρο ανεξάρτητες, υπονοείτε ότι οι επιστήμονες, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι δημόσιοι υπάλληλοι που ασχολήθηκαν, για περίπου έξι χρόνια, με όλα αυτά τα ζητήματα είναι εξαρτημένοι;
Από ποιον; Αυτοί δεν προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον; Και αν όχι, έχετε στοιχεία; Θα τους καταγγείλετε ονομαστικά; Θα προτείνετε την απόλυση δημόσιων υπαλλήλων;
Η αλήθεια είναι ότι αυτά είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα και μόνον. Η αλήθεια είναι ότι, σε αυτά τα έξι χρόνια, πολλοί άξιοι επιστήμονες και υπάλληλοι αφοσιώθηκαν στην μελέτη και το σχεδιασμό αυτής της επένδυσης.
Και κυρίως στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι, που τόσο εύκολα υποτιμάτε και σχεδόν κατηγορείτε, φέρουν την ευθύνη της υπογραφής τους.
Κατά την υλοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας εξόρυξης, το δημόσιο συμφέρον διασφαλίζεται με την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Πριν την κατάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και από τον Απρίλιο του 2006, κατατέθηκε προκαταρκτική περιβαλλοντική αξιολόγηση, η οποία εγκρίθηκε το Σεπτέμβριο του 2009.
Ενημέρωση είχαν όλοι και μάλιστα πριν από την κατάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το σύνολο των αιτιάσεων ελήφθη υπόψη και αξιολογήθηκε πριν από την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ». (απόσπασμα ομιλίας του κ. Παπαγεωργίου στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ).
dimitris.delevegos@capital.gr
follow@ddelevegos
Πηγή:www.capital.gr