01 Μαρτίου 2013

Οι καταθέσεις Ενστόλων που έζησαν τη απόπειρα απόδρασης του Π.Βλαστού!

Αποκλειστικά τα parapolitika.gr, παρουσιάζουν την κατάθεση της υπαρχιφύλακος, της ΤΔΛ Τρικάλων η οποία είχε υπηρεσία έξω από το Σωφρονιστικό κατάστημα Κράτησης της περιοχής, την Κυριακή 24/02, κατά την απόπειρα απόδρασης του Π.Βλαστού από τις Φυλακές


Η Υπαρχιφύλακας, αν κι έχουν περάσει έξι ώρες από την απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτης Βλαστού, στην κατάθεσή της, αναφέρει,

"Θεωρώ ότι από θαύμα σώθηκαν οι εξωτερικοί φρουροί που επάνδρωναν τις σκοπιές και σίγουρα η πρόθεση τους δεν ήταν ο εκφοβισμός των σκοπών".

Στην δισέλιδη κατάθεσή της, αναφέρεται επίσης και στις προθέσεις όπως η ίδια βίωσε την κατάσταση, των συνεργών του Π.Βλαστού.

" Από το γεγονός ότι οι δράστες πυροβολούσαν δυνεχόμενα και για αρκετή ώρα, και από το βαρύ οπλισμό που έφεραν, καταδεικνύεται ότι για να επιτύχουν το σκοπό τους, που ήταν η απελευθέρωση κρατουμένων, δεν έιχαν κανέναν ενδοιασμό ακόμα και να σκοτώσουν κάποιον ένστολο"

Ένας από τους Αστυνομικούς της ΟΠΚΕ ο οποίος υπηρετεί στην ΑΔ Τρικάλων και είχε υπηρεσία το απόγευμα της Κυριακής 24/02, κι έλαβε σήμα κέντρου να μεταβεί στο σημείο όπου είχε εντοπισθεί το ελικόπτερο, αναφέρει τα όσα είδε πλησιάζοντας στο κτήριο που στεγάζεται το Σωφρονιστικό κατάστημα Τρικάλων, και ήταν σε εξέλιξη η απόπειρα απόδρασης..

"Κατά τη διαδρομή όντως είδα ένα ελικόπτερο να αιωρείται πάνω από τη φυλακή. Φθάνοντας απ έξω, από τη φυλακή στο ύψος της τρίτης σκοπιάς (Νο3) είδα να κρέμεται μια ανεμόσκαλα από το ελικόπτερο κι ένα άτομο από τη δεξιά πλευρά αυτού, όπου η πόρτα ήταν ανοιχτή, να κρατάει ένα όπλο μακρύκαννο και να βάλλει προς τις σκοπιές, όπου υπήρχαν εξωτερικοί φύλακες. Οι πυροβολισμοί είχαν διάρκεια πάνω από πέντε λεπτά και γινόντουσαν αδιάκοπα."

Εκτιμώντας και ο ίδιος την κατάσταση, από την εικόνα που κλήθηκε να διαχειριστεί, όπως αναφέρει στην κατάθεσή του,

"Η πρόθεση αυτού που πυροβολούσε ήταν προφανώς να σκοτώσει τους σκοπούς, οι οποίοι ήταν εμπόδιο στο σχέδιο απελευθέρωσης κρατουμένων που επιχειρούσαν".

Μόλις το ελικόπτερο προσγειώθηκε, και μπήκαν στο εσωτερικό του Σοφρωνιστικού καταστήματος οι Αστυνομικοί, όπως αναφέρει στην κατάθεσή του ο ένστολος

"Ξαφνικά το ελικόπτερο προσπάθησε να σηκωθεί αλλά δεν τα κατάφερε, και κάνοντας έναν ελιγμό, κατέβηκε στο έδαφος, στο χώρο στάθμευσης των οχημάτων εντός της περίφραξης. Βλέποντας αυτό το γεγονός κατευθυνθήκμαε προς την είδοδο της φυλακής και είδαμε το ελικόπτερο να έχει προσγειωθεί, να έχει σβήσει η μηχανή του, κι ένα άτομο ναβρίσκεται όρθιο δίπλα δε αυτό κι άλλα τρία άτομα να βρίσκονται ξαπλωμένα μπρούμυτα στο έδαφος, τα οποία είχε ακινητοποιήσει η εξωτερική ρφρουρά της Φυλακής. Αμέσως έδωσα εντολή στο άτομο που ήταν όρθιο να πέσει και αυτό στο έδαφος, και μου απάντησε ότι είναι ο πιλότος. Του ξαναέδωσα την ίδα εντολή άλλες δύο τρεις φορές και τότε υπάκουσε πέφτοντας μπρούμυτα στο έδαφος. (...) ενώ αναφέρεται και στον οπλισμό που βρέθηκε μέσα στο ελικόπτερο και τα υπόλοιπα πεισθήρια που κατασχέθηκαν αργότερα. "Δίπλα από το ελικόπτερο, στο έδαφος υπήρχε ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου kalashnikov, κι ένα σακ βουαγιαζ χρώματος μαύρου.

Κοινή εκτίμηση όσων βρέθηκαν στο χώρο κατά΄τη διάρκεια της αποτυχημένης όπως τελικά αποδείχθηκε απόπειρας απόδρασης, κοινή πεποίθηση είναι ότι οι δράστες- συνεργοί του Π.Βλαστού, ήταν αποφασισμένοι για όλα και πρόθεσή τους ήταν ακόμα και να σκοτώσουν, όποιον επιχειρούσε να τους σταθεί εμπόδιο στην ολοκλήρωση του σχεδίου που είχαν εκπονίσει, την απόδραση του Π.Βλαστού. Χαρακτησιστικά αναφέρει στην κατάθεσή του

".. το άτομο που πυροβολούσε κατά των σκοπών φορούσε σκούρα ρούχα και σίγουρα είχε πρόθεση να θανατώσει αυτούς, οι οποίοι ήταν το εμπόδιο στη διαφυγή τους. Θεωρώ ότι από θαύμα σώθηκαν οι εξωτερικοί φρουροί που επάνδρωναν τις σκοπιές καθώς δέχτηκαν καταιγισμό πυροβολισμών από κοντινή απόσταση, " καταλήγει.

parapolitika.gr