20 Μαρτίου 2013

Σόιμπλε: Λυπάμαι για την απόφαση των Κυπρίων - Πρέπει να κατηγορούν μόνο τον εαυτό τους

Τη λύπη του για την απόφαση της κυπριακής Βουλής να καταψηφίσει το νομοσχέδιο δανεισμού από την ΕΚΤ-ΕΕ-ΔΝΤ με την προϋπόθεση της υποβολής φόρου στις καταθέσεις εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και ότι η Κύπρος δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλον, εκτός από τον εαυτό της.


Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ο κ. Σόιμπλε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καταγράφουμε με θλίψη την απόφαση αυτή. Προκειμένου να υπάρξει σχέδιο δανεισμού, έχουμε ανάγκη από μία αξιόπιστη λύση, προκειμένου να γνωρίζουμε τον τρόπο που η Κύπρος θα ξαναβρεί την έξοδο στις χρηματοοικονομικές αγορές. Προς ώρας το χρέος είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να μειωθεί».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε απόψε πως «λυπάται» για την αρνητική απόφαση του κυπριακού Κοινοβουλίου απέναντι στο σχέδιο δανεισμού με προϋπόθεση τη δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, αλλά δήλωσε πως η χώρα αυτή δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλο παρά μόνον τον εαυτό της.

«Είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο Σόιμπλε, μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF και πρόσθεσε πως η Κύπρος δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλον, πλην τον εαυτό της.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε πως δεν πιστεύει ότι το «επιχειρηματικό μοντέλο» της Κύπρου είναι πλέον λειτουργικό και κάλεσε την κυβέρνησή της να δράσει άμεσα.

«Σε μία κατάσταση όπως αυτή, όταν υποβόσκει η χρεοκοπία, τότε οι πιστωτές θα πρέπει να συμμετάσχουν εάν θέλουν να την αποφύγουν. Εάν θέλει κανείς να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη, τότε οι τραπεζικοί επενδυτές θα πρέπει να κάνουν μία αντίστοιχη συνεισφορά. Εάν αυτό θα είναι μία συμμετοχή των ομολογιούχων και των τραπεζών (bail in), ή ένας δασμός, αυτό εναπόκειται στην ίδια την Κύπρο να το αποφασίσει», επεσήμανε ο κ. Σόιμπλε, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να ληφθούν «ανεύθυνες» αποφάσεις.