11 Μαρτίου 2013

Τι γυρεύει ο εμίρης του Κατάρ στο Ιόνιο;

Φυσιολάτρης αποδεικνύεται ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, ο οποίος φέρεται ότι αγόρασε έξι νησίδες στο Ιόνιο Πέλαγος, με μεγαλύτερη την Οξειά των Εχινάδων νήσων. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι πρόσθεσε στην περιουσία του ένα νησάκι για birdwatching και περιπάτους στην... άγρια φύση;
Ενα νησάκι με δυνατότητα κατασκευής μιας αγροικίας 80 τ.μ.; Για ποιον άλλο λόγο άλλωστε να αγοράσει μια νησίδα η οποία βρίσκεται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού, Κάτω Ρου και Εκβολών Ποταμών Αχελώου - Ευήνου και Νήσων Εχινάδων, ενώ παράλληλα είναι χαρακτηρισμένη δάσος και δασική; Εκτός αν ο εμίρης έχει λάβει υποσχέσεις ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις για όσους επενδυτές τραβήξουν το... κάρο της ανάπτυξης.
Η μικρή και άγνωστη μέχρι πρότινος Οξειά φέρεται ότι ανήκε σε ομογενείς από την Αυστραλία. Το νησί είναι υπό καθεστώς προστασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται καμία δραστηριότητα στην περιοχή.

Η ήπια αναψυχή και κτίρια 2.500 τ.μ.

Σήμερα στην Οξειά, η οποία βρίσκεται στη ζώνη Προστασίας Φύσης (ΠΦ 4) του Πάρκου, εκτός από την ανέγερση αγροικίας 80 τ.μ. επιτρέπονται η γεωργία στις υφιστάμενες ελαιοκαλλιέργειες, η βόσκηση και οι παραδοσιακές εγκαταστάσεις ενσταβλισμού, η μελισσοκομία και η κατασκευή αποθηκών φύλαξης αγροτικών εργαλείων επιφάνειας ως 50 τ.μ. Επίσης μπορεί να κατασκευαστεί κατάλληλη υποδομή προκειμένου να αναπτυχθούν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η ήπια αναψυχή σύμφωνα με τη φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος (θα οριστεί από ειδική μελέτη).

Ωστόσο, με δεδομένο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά νησιά, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) είχε ζητήσει από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου να καταθέσει πρόταση τροποποίησης της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για νησιωτικές περιοχές σε προεδρικό διάταγμα, κάτι που τελικά έκανε τον Ιούλιο του 2011.

Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου κ. Νίκος Αναγνόπουλος, σε αυτή την τροποποίηση, η οποία βρίσκεται εδώ και ενάμιση χρόνο στα συρτάρια του ΥΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι στις νήσους Πεταλάς, Δρακονέρα, Μάκρη, Οξειά και Προβάτι μπορεί να επιτρέπεται η δημιουργία της αναγκαίας υποδομής σε μεμονωμένα διακριτά καταλύματα συνολικού ύψους ως 5 μέτρα από το φυσικό έδαφος.

Το ανώτατο όριο καλυπτόμενης επιφάνειας για το σύνολο των επιτρεπομένων χρήσεων ανά νησί ορίζεται το 2% της έκτασής του, με συντελεστή δόμησης 0,03. Με άλλα λόγια, με βάση τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, στην Οξειά θα μπορούν να χτιστούν περίπου 2.500 τ.μ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται στην πρόταση τροποποίησης, η προώθηση της ήπιας αναψυχής και δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού με χρήση κτιριακών υποδομών απαιτεί επιπροσθέτως την εφαρμογή μέτρων υποβοήθησης της διατροφής, αναπαραγωγής και προστασίας της άγριας ζωής και ιδιαίτερα της ορνιθοπανίδας εντός των χώρων άσκησης των δραστηριοτήτων ή σε παραπλήσιους χώρους αυτής της ζώνης, με βάση την ειδική διαχειριστική μελέτη.

Σε περιοχή Natura 2000 


Και αυτό διότι η νήσος Οξειά περιλαμβάνεται στις περιοχές Natura 2000 (Τόπος Κοινοτικής Σημασίας GR 2310001 και Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα GR 2310015), δηλαδή σε ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης το οποίο εκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και δημιουργήθηκε με στόχο τη διασφάλιση και τη μακροπρόθεσμη διατήρηση σε καλή κατάσταση των πιο πολύτιµων και των πλέον απειλούµενων ειδών και βιοτόπων. Για τον λόγο αυτόν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις επιτρεπόμενες χρήσεις στις περιοχές αυτές είναι αυστηροί.

Επιπλέον, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα διότι για την Οξειά, όπως και για τις νησίδες Καλόγερος και Τσάκαλος, έχει εκδοθεί από το 1989 πράξη χαρακτηρισμού (έπειτα από σχετική αίτηση) από το Δασαρχείο Κεφαλληνίας, σύμφωνα με την οποία είναι δάσος και δασική περιοχή. Για την Οξειά και τον Τσάκαλο δεν κατατέθηκαν ενστάσεις, οπότε η πράξη κρίθηκε τελεσίδικη.

Η πράξη χαρακτηρισμού


Πριν από δύο χρόνια (8.3.2011) κατατέθηκε νέα αίτηση πράξης χαρακτηρισμού για την Οξειά στο Δασαρχείο Κεφαλληνίας. Η απάντηση του Δασαρχείου δόθηκε στις 18.1.2013 και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Για την έκταση της οποίας ζητείται ο χαρακτηρισμός όπως απεικονίζεται στο από 2011 τοπογραφικό διάγραμμα έχει εκδοθεί η υπ' αριθμ. πρωτοκόλλου 260/30/5/89 πράξη χαρακτηρισμού της Διεύθυνσης Δασών Κεφαλληνίας σύμφωνα με την οποία η έκταση έχει χαρακτηριστεί δάσος και δασική εμπίπτουσα ειδικότερα στην παράγραφο 1 και 2 του άρθρου 3 του Ν. 998/79. Επιπλέον, η παραπάνω πράξη χαρακτηρισμού, αφού έλαβε τους τύπους δημοσιότητας σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 998/79, έχει καταστεί οριστική και τελεσίδικη».

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Αναγνόπουλο, κανένα αίτημα τουριστικής αξιοποίησης της Οξειάς δεν έχει ακόμη διαβιβαστεί για γνωμοδότηση στον Φορέα Διαχείρισης.

Σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για μια «Αθηναϊκή Ριβιέρα»
Τα «φιλέτα» της παραλίας

Ο δρόμος για τη δημιουργία της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» στο θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής, από το Φάληρο ως το Σούνιο, φαίνεται ότι ανοίγει αυτή την εβδομάδα. Το επενδυτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει και την ίδρυση της εταιρείας Αττικό Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ, αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής τις επόμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος της νέας εταιρείας, η οποία θα προσαρμόσει τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της παραλιακής ζώνης στα μέτρα των επενδυτών, φαίνεται ότι έχει ήδη επιλεγεί από το στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού.

Στόχος είναι η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου και ιδιωτών αλλά και εκτάσεων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (όπως είναι η Εκκλησία ή ιδρύματα) στην παράκτια περιοχή μεταξύ Φαλήρου και Σουνίου, ερήμην του αρμόδιου Οργανισμού Αθήνας (ΟΡΣΑ) του ΥΠΕΚΑ και κατά παρέκκλιση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Ωστόσο ακόμη δεν έχει καθοριστεί αν στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας περιληφθούν τα παράκτια ακίνητα ή εκείνα που βρίσκονται εντός των παράκτιων δήμων. Σε κάθε περίπτωση έχει διευκρινιστεί ότι εξαιρούνται τα μεγάλα «φιλέτα» της παραλίας, δηλαδή οι εκτάσεις του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, του Αστέρα Βουλιαγμένης και των μαρινών Αλίμου και Γλυφάδας, οι οποίες έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για πώληση. Εκτός λίστας βρίσκεται και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Μέλη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν διατυπώσει αντιρρήσεις όσον αφορά τη σύσταση του Αττικού Παράκτιου Μετώπου ΑΕ διότι έτσι θα διασπαστεί η προσπάθεια αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου.

Στο χαρτοφυλάκιο του νέου φορέα ενδέχεται να ενταχθούν τα ακίνητα: γήπεδο τάε κβον ντο, παραλίες Α' και Β' Αλιπέδου Αλίμου και η παραλία ΕΟΤ Αλίμου, ελεύθερες παραλίες της Γλυφάδας, παραλία «Αστέρια» Γλυφάδας, Α' και Β' πλαζ Βούλας, Αλυκές Αναβύσσου (αν και αρχικά η κυβέρνηση σχεδίαζε να τις αξιοποιήσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ), κάμπινγκ Βούλας, πλαζ Βάρκιζας (Yabanaki), ελεύθερη παραλία Βάρκιζας, λίμνη Βουλιαγμένης, χερσόνησος του πρώην ΠΙΚΠΑ (σύνορα Βούλας με Γλυφάδα), λόφος του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης (δίπλα στο Μεγάλο Καβούρι, στα σύνορα με τον Αστέρα) που ανήκει στην Εκκλησία.

Στα προς αξιοποίηση ακίνητα θα επιχειρήσουν να εντάξουν αδόμητες ακτές όπως είναι η Αγία Μαρίνα (μεταξύ Βάρκιζας και Λαγονησίου) και η διπλανή χερσόνησος, καθώς και τις αμμουδιές των Λεγραινών και του Λαγονησίου.

TO BHMA