02 Μαρτίου 2013

ΑΟΖ και ιμάμηδες στη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν

Θαλάσσιες ζώνες και ιμάμηδες θα απασχολήσουν τη συνάντηση Ερτογάν - Σαμαρά στη Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα.

Ο κ. Σαμαράς πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία ως πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της εργασίας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδα - Τουρκίας.



Στη διμερή συνάντηση αναμένεται να κυριαρχήσουν, η ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών υπάρχουν ως απόρροια των τουρκικών διεκδικήσεων στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες αλλά και οι ενστάσεις που εγείρει η Άγκυρα για την εκλογή και τη δράση των ιμάμηδων στη Θράκη.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να υπογραμμίσει την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των όποιων διάφορων υπάρχουν και οι οποίες είναι πρωτίστως απόρροια τούρκικων διεκδικήσεων επί της ελληνικής κυριαρχίας.

Ο κ Σαμαράς θα συναντηθεί και με τον τούρκο πρόεδρο Αμτουλάχ Γκιούλ, αλλά και με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, όπου αναμένεται να εγείρει το ζήτημα της επαναλειτουργίας Σχολής της Χάλκης την οποία δηλώνει ότι επιθυμεί και ο ίδιος ο Ερντογάν.

Επίσης, στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενόψει της συνεδρίασης τη Δευτέρα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση περί αλλαγής του καθεστώτος των ιερέων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας ανέφερε τα εξής:

«Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

skai.gr