Η επερχόμενη έξοδος της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα διάσωσης εντός του 2013 θα πρέπει να λειτουργήσει ως «έμπνευση» τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης που δοκιμάζονται από την κρίση, όπως δήλωσε το Σάββατο η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της βορειοευρωπαϊκής χώρας, Λουσίντα Κρέιγκτον.
«Ελπίζω ότι δεν θα αποτελέσουμε τόσο πολύ το [καλό] παράδειγμα, αλλά μία έμπνευση για άλλες χώρες που βιώνουν δύσκολες στιγμές», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Κρέιγκτον, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.
«Εάν [οι άλλες χώρες] δουν την Ιρλανδία να επανέρχεται στις αγορές, ευελπιστώ ότι θα έχουν την αποφασιστικότητα, αλλά και την αίσθηση ελπίδας, πως κι αυτές μπορούν να τα καταφέρουν», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Μαρτίου η Ιρλανδία επέστρεψε στις αγορές μακροπρόθεσμου χρέους για πρώτη φορά έπειτα από τα τέλη του 2010, αντλώντας 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω δημοπρασίας 10ετών ομολόγων.
Η εν λόγω δημοπρασία κάλυψε σχεδόν το σύνολο των δανειακών αναγκών του Δουβλίνου έως και τα τέλη του 2014.
Στον απόηχο της επανόδου της Ιρλανδίας στις αγορές χρέους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων που δόθηκαν στη χώρα από το ταμείο EFSF, ενώ το Σάββατο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την εκταμίευση μίας ακόμα δόσης διάσωσης για το Δουβλίνο, ύψους περίπου 960 εκατομμυρίων ευρώ.
Παρά ταύτα, ο δρόμος δεν έχει υπάρξει εύκολος για την Ιρλανδία.
«Νομίζω πως όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει ‘σκληρό φάρμακο’ στην Ιρλάνδία. Δυστυχώς δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις [...] Απλώς πρέπει να τα φέρεις σε πέρας», κατέληξε στωικά Κρέιγκτον.
Πηγή: http://www.skai.gr