25 Μαρτίου 2013

Απανωτές φάπες στους ηλίθιους-Χουριέτ:Η συγνώμη Νετανιάχου βήμα προς έναν αγωγό με Ισραήλ

[Μετά το μεγαλοπρεπές φτύσιμο απ΄τους Ρώσους, έρχεται και το φτύσιμο των εβραίων... με τις ευλογίες των αμερικάνων... Και οι στόκοι βρίζουν το μόνο πιθανό σύμμαχο που μένει: την Ευρώπη]

Ανοίγει ο δρόμος για έναν αγωγό Ισραήλ – Τσεϊχάν εκτιμά η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ γράφοντας πως ενώ ξένοι αναλυτές θεωρούν πως η συγνώμη Νετανιάχου προς τον Ερντογάν για το επεισόδιο στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά πριν 3 περίπου χρόνια «λύνει τον γρίφο του ισραηλινού φυσικού αερίου», τούρκοι ειδικοί πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας λόγο για ένα βήμα προς το άνοιγμα του δρόμου για έναν αγωγό Ισραήλ – Νετανιάχου.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μεταφορά μέσω Τουρκίας των τεραστίων αποθεμάτων φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου που έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται Ισραήλ και Κύπρος, είναι η πιο οικονομική λύση. Όπως γράφει, ο γενικός διευθυντής των διεθνών οικονομικών σχέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ, πρέσβης Μιτχάτ Ρεντέ, τον περασμένο Νοέμβριο, μιλώντας στη οικονομική και ενεργειακή σύνοδο του Ατλαντικού Συμβουλίου είχε υποστηρίξει ότι η πιο λογική επιλογή εμπορευσιμότητας του ισραηλινού φυσικού αερίου είναι να υπάρξει αγωγός προς την Τουρκία. Η δήλωση, αναφέρεται, είχε δημοσιευθεί σε ισραηλινά ΜΜΕ σε ευρεία κλίμακα. Περίπου 4 μήνες μετά, σημειώνεται, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου λόγω του Μαβί Μαρμαρά ζήτησε συγνώμη από τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν και έγινε αφορμή για σχόλιο πως άνοιξε ο δρόμος για τον αγωγό.

Ο Ρεντέ είχε δηλώσει σχετικά με το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο ότι «η Τουρκία είναι μια μεγάλη αγορά. Μέσω της Τουρκίας μπορεί να φθάσει και στην αγορά της Ευρώπης. Αλλιώς θα χρειαστούν παραπάνω από 10 δις δολάρια και θα πρέπει να δημιουργηθούν βάσεις υγροποιημένου αερίου». Τούρκοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ανακαλύψεις των αποθεμάτων του ισραηλινού φυσικού αερίου είναι οι σημαντικότερες των τελευταίων 10 χρόνων και είναι πολύ σημαντικό αυτό να φθάσει στις αγορές. Πιστεύουν επίσης ότι για το λόγο αυτό η Τουρκία είναι μια καλή αγορά και ο ιδιωτικός τουρκικός τομέας, σε συνεργασία με διεθνείς επενδυτές μπορούν να προχωρήσουν σε αυτό το έργο. Αυτή τη στιγμή, προστίθεται, κάνουν γεωτρήσεις η αμερικανική Noble με την ισραηλινή Delek. Υπάρχουν όμως πολλές τουρκικές εταιρείες που έχουν προτείνει την μεταφορά του ισραηλινού αερίου, όπως Zorlu, Genel Enerji, Turcas, Calik, Ege gaz. «Μεταξύ των τουρκικών εταιρειών υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός γι αυτό».

Το άλλο πόδι της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο, είναι στην Κύπρο, σημειώνει η Χουριέτ. Οι ειδικοί ενέργειας, αναφέρεται, πιστεύουν ότι για να βγάλουν το αέριο οι Ε/κ, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας και των Τ/κ, δεν θα φτιάξουν άλλη γραμμή, αλλά μαζί με το ισραηλινό φυσικό αέριο πρέπει να φτάσει στην Τουρκία με τον ίδιο αγωγό. Πρέπει, προστίθεται, να υπάρξει και μια συμφωνία στο θέμα του ίσου διαμοιρασμού των εσόδων από το φυσικό αέριο με το ψευδοκράτος. Διασυνδέεται δε το γεγονός ότι στην ανατολική Μεσόγειο κινούνται αμερικανικές εταιρείες και η συγνώμη του κ. Νετανιάχου ήρθε κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή.

Ο ερευνητής του New America Foundation, Στιβ Λεβίν απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις της εφημερίδες ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει στριμωχτεί. «Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις στο Ισραήλ υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου 5 δις βαρελιών. «Σύντομα το Ισραήλ θα πρέπει να αποφασίσει πόση ποσότητα θα εξάγει». Η εξαγωγή του φυσικού αερίου, για τον αμερικανό ερευνητή έπαιξε ρόλο στις αποφάσεις του κ. Νετανιάχου.

Η Χουριέτ γράφει ακόμη και για διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν και αφορούν την τιμή πώλησης του ισραηλινού αερίου, σημειώνοντας ότι αρμόδιοι από το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας υπογραμμίζοντας ότι η τιμή πώλησης είναι πολύ σημαντική. Από τους παράγοντες, προστίθεται, που θα καθορίσουν το αν η Τουρκία αγοράσει ισραηλινό αέριο είναι η τιμή. Επιπλέον, έχει σημασία η αμοιβή ή χρέωση για την επανεξαγωγή του αερίου προς την Ευρώπη, καταλήγει το δημοσίευμα.

Από: Sigmalive