29 Μαρτίου 2013

«Καθημερινή» με αφορμή Παππά, Κολλάτο, Σταθά: Οι κωμικοί ηθοποιοί να ζητήσουν πνευματικά δικαιώματα

Τα φαινόμενα που κυριαρχούν στα παραπολιτικά και μοιάζουν να σκιάζουν και τα κυρίως πολιτικά δρώμενα σχολιάζει σήμερα ο Τάκης Θεοδωρόπουλος στη στήλη του στην εφημερίδα «Καθημερινή», προειδοποιώντας πως από τη στιγμή που η Βουλή καλείται να κρίνει τη δημόσια ούρηση βουλευτή, τότε οι «απλοί πολίτες» μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι...


Ο γνωστός συγγραφέας και αρθρογράφος ανακαλεί τα περιστατικά με τη σημαία που οδήγησε στη σύλληψη του Κολλάτου, τη δημόσια ούρηση του Χρήστου Παππά έξω από το Μega, τη δήλωση του Γιάννη Σταθά για το θάνατο του Θανάση Νάκου, φαντάζεται σενάρια διαλόγου στη Βουλή και καταλήγει πως προσεχώς οι κωμικοί μας θα λιμοκτονήσουν γιατί τη δουλειά τους την πήραν άλλοι. Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:

«Οταν η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής καλείται να κρίνει τη δημόσια ούρηση ενός μέλους του Κοινοβουλίου, εμείς οι υπόλοιποι, οι και «απλοί πολίτες» καλούμενοι, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Η σοβαρότητα δεν χάθηκε από τη χώρα, όπως διατείνονται οι κακόβουλοι εχθροί της. Οταν το εν λόγω μέλος του Κοινοβουλίου αρνείται να εμφανιστεί στην επιτροπή για να δώσει λόγο στους συναδέλφους του, διακηρύσσοντας «Εμείς δεν προσκυνάμε και ούτε σκύβουμε το κεφάλι», τότε αντιλαμβανόμαστε ότι μαζί με τη σοβαρότητα στη δημόσια ζωή μας περισσεύει και ο ηρωισμός. Διασφαλίζοντας δε τη σοβαρότητα και τηρώντας τις ηρωικές παραδόσεις του ελληνισμού, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι οι ελίτ του έθνους ανταποκρίνονται μια χαρά στις ανάγκες του ρόλου τους. Οι καιροί είναι κρίσιμοι και η δημοκρατία δεν μπορεί να μη λάβει υπ' όψιν της τον τρόπο που επιλέγουν οι πολίτες να ικανοποιούν τις φυσικές τους ανάγκες. Καμία Μέρκελ δεν είναι ικανή να αποπροσανατολίσει το έθνος από την επίλυση των σοβαρών του προβλημάτων.

Κατά τα άλλα, λυπάμαι ειλικρινά που ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής προτίμησε να προσθέσει ένα ακόμη «όχι» στην πλούσια συλλογή του ελληνισμού, στερώντας μας ιδανικές απολαύσεις. Για φαντασθείτε τι θα μπορούσε να ακουστεί σε μια τέτοια συνεδρίαση, με τέτοιο θέμα. «Δηλαδή, κύριε συνάδελφε, ήταν τόσο έντονη η ανάγκη σας ώστε να μην μπορείτε να περιμένετε για λίγο;» «Ο προστάτης μου είναι σε αρίστη κατάσταση, ο ουρολόγος με συνεχάρη για το PSA μου, αλλά το κανάλι έπαιζε ανήμερα εθνική γιορτή τουρκικό σίριαλ. Εσείς τι θα κάνατε δηλαδή;» «Καλά, αν δεν σας ήρθε η ανάγκη, τότε πώς τα καταφέρατε;» (στο σημείο αυτό ακούγονται φωνές, άλλος λέει ότι αντιφάσκει ο ουρήσας, άλλος τον καλεί να μην πέσει στην παγίδα των καναλαρχών. Κάποιος, πιο ψύχραιμος, τον ρωτάει πόσο νερό ήπιε για να προετοιμασθεί, αλλά δεν εισακούεται). «Δεν αισχύνεσθε, κύριε συνάδελφε, δημόσια, κύριε συνάδελφε;» «Τι θα πει αισχύνεσθε. Εγώ είμαι αίσχος και υπογραμμός». Εντέλει τη λύση τη δίνει βουλευτίνα η οποία, παίζοντας στα δάχτυλα γνώσεις νομικής, απαιτεί από την επιτροπή να ζητήσει πιστοποιητικό από τον ουρολόγο του εγκαλούμενου. «Εάν αυτός αρνηθεί, να προσαχθεί βιαίως», καταλήγει αυστηρά.

Και ναι μεν ο ουρολόγος δεν προσήχθη βιαίως, διότι η επιτροπή ποτέ δεν συνεδρίασε, προσήχθη όμως ο εμπνευσμένος κύριος Κολλάτος, του οποίου η πρόσφατη δημιουργία ήταν installation σε βεράντα. Ελληνική σημαία, λέει, με μπότα γερμανικής κατασκευής, η οποία άφησε το ματωμένο αποτύπωμά της στην προαναφερθείσα ελληνική σημαία με αποτέλεσμα να θεωρηθεί παραποίηση εθνικού συμβόλου και να βρεθεί ο καλλιτέχνης στο αστυνομικό τμήμα του Συντάγματος. Οπου η τέχνη συναντάει την πολιτική και οι δύο μαζί, αγκαλιασμένες, σπεύδουν ως σπερματοζωάρια να γονιμοποιήσουν τα ωάρια της εθνικής υψηλοφροσύνης. Ελπίζω μόνον το ατυχές επεισόδιο με τις δυνάμεις καταστολής να μην ανακόψει το δημιουργικό έργο του κυρίου Κολλάτου. Τον χρειαζόμαστε. Δεν θα αφήσουμε να μας τον πάρουν. Μένει ο κ. Σταθάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου την ύπαρξη η παγκόσμια κοινή γνώμη αντελήφθη προ μηνών όταν απεκάλεσε τον κ. Σόιμπλε απλώς «κουτσό». Προχθές μας θύμισε την ύπαρξή του, φιλοσοφώντας για τον αδόκητο θάνατο του συναδέλφου του Θανάση Νάκου. «Λυπούμαστε. Ολοι θα πεθάνουμε μια μέρα». Δεν ξέρω αν η χρήση του πρώτου προσώπου του πληθυντικού εκφράζει το αίσθημα μεγαλοπρεπείας που διακατέχει τον βουλευτή κ. Σταθά ή αν πηγάζει από βαθιά αισθήματα ανθρωπισμού.

Συμπέρασμα: Οσοι σιτίζονται από το επάγγελμα του κωμικού θα πρέπει να ζητήσουν πνευματικά δικαιώματα από τους πάσης φύσεως ήρωες της δημόσιας ζωής. Διότι αλλιώς τους βλέπω να λιμοκτονούν. Τη δουλειά τους την πήραν άλλοι».

iefimerida.gr