12 Μαρτίου 2013

Οι βουλευτές Έβρου της Ν.Δ. και ο ορυκτός πλούτος

Οι βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας έτρεξαν στα κανάλια να υπερασπιστούν την δήλωση του πρωθυπουργού για άμεση αδειοδότηση της εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα. Περιέργως, καθυστερούν να εμφανιστούν στα ίδια κανάλια για να υπερασπιστούν, πάλι απόφαση του πρωθυπουργού να παγώσει η επένδυση του χρυσού.

Αλλά, μπορούν να εμφανιστούν και γι άλλο λόγο. Όλοι όσοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη, δεν θέλουν εξόρυξη του χρυσού για να μη καταστραφεί ο τόπος. Θέλουν όμως, όπως το είπε και ο Λαμπάκης στον χαιρετισμό του, εξόρυξη του ορυκτού πλούτου.

Είναι δε γνωστό ότι στο βόρειο Έβρο, στα όρια του Δήμου Ορεστιάδας, έχει εντοπιστεί ένα από το πλουσιότερα και ποιοτικότερα κοιτάσματα ζεολίθου. Το συγκεκριμένο κοίτασμα στα Πετρωτά του Έβρου υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια τόνους, τη στιγμή που η Ελλάδα εισάγει ετησίως περίπου 50-60 χιλιάδες τόνους, κυρίως από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Οι δυο βουλευτές, είναι αλήθεια ότι προσπάθησαν για το θέμα του ζεόλιθου, όμως πρέπει να δώσουν πραγματικό αγώνα. Και τούτο διότι, κοίτασμα ζεολίθου υπάρχει και στην άλλη πλευρά των συνόρων, λίγα χιλιόμετρα από τα Πετρωτά του Έβρου.

Είναι το κοίτασμα στην περιοχή Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, το οποίο εκμεταλλεύεται μια εταιρεία, που μάλιστα εξάγει το προϊόν και στην Ελλάδα. Άρα η εταιρεία αυτή έχει συμφέρον να μην υπάρξει εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ελληνικού κοιτάσματος, για να μην έχει ανταγωνισμό στην αγορά. Η εταιρεία αυτή ανήκει από το 2003 κατά 96,8%, στον όμιλο S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, ελληνικών συμφερόντων (Οδυσσέας Κυριακόπουλος).

Στο διοικητικό συμβούλιο αυτής της εταιρείας φιγουράρει και το όνομα της Ελένης Παπακωνσταντίνου (εξαδέλφης του πρώην υπουργού και εμπλεκομένης στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ).

Εκεί στην Αθήνα, μας δουλεύουν;

alexpolisonline.blogspot.com