08 Μαρτίου 2013

Πληθαίνουν οι θεωρίες συνωμοσίας για τον Τσάβες – Πέθανε στην Κούβα ψεύτικο το φέρετρο της περιφοράς

Επειτα από ένα τόσο σημαντικό γεγονός, όπως, ο θάνατος του λατινοαμερικάνου ηγέτη, Ούγκο Τσάβες, είναι αναμενόμενο να ακολουθήσουν αμέτρητες φήμες, θεωρίες συνωμοσίας και σκοτεινές ιστορίες, με τελευταία εκείνη που θέλει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας να έχει πεθάνει στην Κούβα και το φέρετρο με το οποίο έγινε η περιφορά στο Καράκας είχε μέσα ένα ψεύτικο ομοίωμά του.


Την ιστορία δημοσιεύει η ισπανόφωνη εφημερίδα ABC η οποία υποστηρίζει πως ο Τσάβες εξέπνευσε στην Κούβα και η σορός του μεταφέρθηκε κατευθείαν στο παρεκκλήσι της Φουέντε Τιούνα της Στρατιωτικής Ακαδημίας της χώρας.

Το φέρετρο που περιφέρθηκε στους δρόμους της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας είχε μέσα ένα ψεύτικο ομοίωμα του «προέδρου των φτωχών» και η αλλαγή έγινε στο υπόγειο του κτιρίου όταν έφτασε εκεί το φέρετρο, που είναι και η μοναδική φορά που ο τηλεοπτικές κάμερες δεν παρακολούθησαν τη διαδικασία.

Για να στηρίξει το δημοσίευμά της η εφημερίδα επικαλείται στρατιωτικούς που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και αναφέρουν ότι ο Ούγκο Τσάβες είχε μεταφερθεί εκ νέου στην Κούβα για να υποβληθεί σε μια ακόμη θεραπεία.

Το άρθρο, ενισχύοντας τον ισχυρισμό του, καταγράφει ότι μετά την αντικατάσταση τω δύο φερέτρων τα μέτρα ασφαλείας έγινα ακόμη πιο αυστηρά, ενώ δεν επέτρεπαν στον κόσμο να έρχεται σε επαφή με τη σορό.

Αναλυτικά οι πηγές υποστηρίζουν ότι το πτώμα του Ούγκο Τσάβες ταξίδεψε στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) από την Αβάνα στο Καράκας, διακομίστηκε σε ιατρικό κέντρο που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από την Ακαδημία, ενώ την ίδια στιγμή ένα άλλο φέρετρο άδειο ή με εσωτερικό βάρος, πιθανόν ένα ομοίωμα, μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο για την πομπή.

Οταν έφτασε στο παρεκκλήσι οι κάμερες έχασαν για λίγο την επαφή με το φέρετρο με τη δικαιολογία ότι έπρεπε να καθαριστεί το φέρετρο από τα λουλούδια, να αλλάξει τη σημαία, ενώ όταν επιτράπηκε πάλι η είσοδος στα κανάλια το φέρετρο ήταν εκτός νεκροφόρας και τ μετέφεραν οι στρατιωτικοί στους ώμους τους.

Επιπλέον, η ABC επικαλείται παριστάμενους οι οποίοι αναφέρουν ότι η σορός του εκλιπόντος ήταν ελαφρώς πρησμένη και χωρίς μαλλιά, εικόνα εντελώς διαφορετική από τις φωτογραφίες που είχαν διαρρεύσει προ εβδομάδων από την κυβέρνηση.

Βέβαια, η εφημερίδα, δεν δημοσιεύει από απλό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον την είδηση, καθώς υπήρξε αντιπολιτευόμενη της κυβέρνησής του και σημειώνει ότι η «απάτη» «προστίθεται απλώς στην μακρά λίστα των ψεμάτων με τα οποία ο τσαβισμός μας έχει γεμίσει σχετικά με τους τελευταίους μήνες της ζωής του».

Υποστηρίζει επίσης ότι στόχος ήταν και ο πολιτικός χειρισμός του θανάτου του προέδρου γράφοντας «Ήθελαν να οργανώσουν μια περιφορά με σαφές πολιτικό ενδιαφέρον, επιτρέποντας στους ανθρώπους να αγγίξουν το φέρετρο, το ψεύτικο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα του αληθινού. Δεν θα επέτρεπαν σε καμία περίπτωση να πέσει, όταν μάλιστα ένα μέρος της εσωτερικής του δομής είναι από γυαλί».

Ακόμη ένας λόγος για το ψεύτικο φέρετρο ήταν και η συντήρηση της σορού του ηγέτη, καθώς η έκθεσή του επί ώρες στη σφοδρή ζέστη του Καράκας ήταν απαγορευτική , καθώς θα παρέμενε και για αρκετές ημέρες σε λαϊκό προσκύνημα.

iefimerida.gr