16 Μαρτίου 2013

Από πυρά Παλαιστινίων σκοτώθηκε το μωρό η φώτο του οποίου έκανε το γύρο του κόσμου και βραβεύθηκε

Ηταν μια φωτογραφία που, τον περασμένο Νοέμβριο, συγκλόνισε τον κόσμο και χρησιμοποιήθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή ως απόδειξη της βαρβαρότητας των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας: ο Παλαιστίνιος Ζιχάντ αλ-Μασαραβί, φωτορεπόρτερ του BBC στη περιοχή, βγαίνει κλαίγοντας από το νοσοκομείο με το πτώμα του μωρού του στα χέρια.


Όπως αποδεικνύεται τελικά, η φωτογραφία αυτή, που δημοσιεύθηκε στο πρωτοσέλιδο της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post» στις 15 Νοεμβρίου, έλεγε τη μισή μόνο αλήθεια. Μετά από έρευνα που έκανε μια επιτροπή που συστάθηκε από το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αποφάνθηκε πως ο ηλικίας 11 μηνών Ομάρ δεν σκοτώθηκε, όπως έγραφε η λεζάντα της «Washington Post», από τα θραύσματα ισραηλινής βόμβας που εξερράγη στο σπίτι του, σε ένα προάστιο της Λωρίδας της Γάζα, αλλά από φίλια πυρά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ το μοιραίο θραύσμα προήλθε από μια αδέσποτη παλαιστινιακή ρουκέτα η οποία στόχευε τις ισραηλινές δυνάμεις, αλλά ξέφυγε από την πορεία της κι έπεσε κατά λάθος πάνω σε παλαιστινιακές οικίες.

«Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει για ακόμη μια φορά το πόση ομίχλη μπορεί να πέσει πάνω στο δημοσιογραφικό έργο εν καιρώ πολέμου», σημειώνει ο Κεν Λάιτ, επικεφαλής καθηγητής του προγράμματος Δημοσιογραφικού Φωτορεπορτάζ στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

«Το ζήτημα είναι περίπλοκο», δήλωσε ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Μάικλ Ορεν, προσθέτοντας με νόημα πως «έχουμε να κάνουμε με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, οι οποίες είναι ικανές να χειραγωγήσουν τα ΜΜΕ».

Τόσο ο πατέρας του άτυχου μωρού, όσο και ο εργοδότης του, το βρετανικό δίκτυο BBC, αρνήθηκαν να σχολιάσουν την ανακοίνωση του ΟΗΕ.

ΤΟ ΒΗΜΑ