01 Μαρτίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ: Παρουσία του Σαμαρά υπεγράφη η συμφωνία Cosco - Hewlett Packard-Τι προβλέπεται

Χαιρέτισε την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Cosco και στη Hewlett Packard ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «η οποία επιτεύχθηκε στο πλαίσιο σταθερότητας που προσφέρει η χώρα μας», όπως είπε. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πρόοδο και τα μελλοντικά σχέδια της Cosco, οπως δήλωσε ο ίδιος. Παράλληλα τόνισε πως τέτοιες επενδύσεις βοηθούν τη χώρα μας στην αντιμετώπηση της ανεργίας».


Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας τις δύο πλευρές εκπροσωπούν ο διευθύνων σύμβουλος της HP Ελλάς Πυθαγόρας Παπαδημητρίου και ο γενικός διευθυντής της Cosco Ελλάς Άγγελος Καρακώστας.

Να γίνει η Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μπορέσει την Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή, μέσω της οποίας θα διακινούνται φορτία από και προς την Άπω Ανατολή. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι σε περίπτωση που η HP επιδείξει και εμπράκτως την εμπιστοσύνη της στον Πειραιά και την Cosco, πολλές εταιρείες θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Η συμφωνία ανάμεσα στην COSCO, την HP και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προβλέπει την εγκατάσταση του κεντρικού κόμβου διανομής των προϊόντων της HP για την Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στον Πειραιά.

Από τον Πειραιά, τα προϊόντα της HP θα διανέμονται προς τους τελικούς προορισμούς, θαλάσσια μέσω της COSCO και σιδηροδρομικά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Παράλληλα έχει εκφραστεί ενδιαφέρον και από εταιρείες όπως η Dell, η LG, η Samsung, η Lenovo, η Sony και η Hyundai για τη μεταφορά των προϊόντων τους μέσω του λιμανιού του Πειραιά.

Κατά 50% θα αυξηθεί το τοπικό φορτίο του Πειραιά

Η εφοδιαστική και μεταφορική δραστηριότητα της HP ανέρχεται συνολικά σε 50 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας αφορά δραστηριότητες που θα κατευθυνθούν στον Πειραιά, ενώ υπολογίζεται ότι η σημερινή οριστική υπογραφή της συμφωνίας θα αυξήσει το τοπικό φορτίο του Πειραιά έως και κατά 50%.

Καθοριστικός ο ρόλος της σιδηροδρομικής γραμμής του Ικονίου με το Θριάσιο πεδίο

Κίνητρο για να έρθουν και άλλες πολυεθνικές στον Πειραιά αποτελεί η σύνδεση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας με τον σιδηρόδρομο, η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το εμπορικό λιμάνι του Ικονίου με το Θριάσιο πεδίο, συνολικού μήκους 17 χιλιομέτρων.

Τα εγκαίνια της έγιναν την Πέμπτη από τον υπουργό Ανάπτυξης και Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλογιάννη, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη και των εκπροσώπων της Cosco στην Ελλάδα.

Όπως γράφει και tovima.gr η ΤΡΑΙΝΟΣΕ το πρώτο διάστημα θα διακινεί τα προϊόντα της HP με δύο τρένα την εβδομάδα, χωρητικότητας 40 κοντέινερ το καθένα, με την προοπτική ο αριθμός τους σταδιακά να αυξάνεται, ώστε το 2015 η συχνότητα να φτάσει τα πέντε τρένα την ημέρα. Μόνο από τη δραστηριότητα αυτή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσδοκά ενίσχυση των εσόδων της κατά περίπου 20-25 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο.



iefimerida.gr